Batman
KULTURA · film/TV

Publika i kritika u upadljivom klinču – uprkos preovlađujuće lošim kritikama koji prate najnovije vaskrsnuće Betmena na bioskopskom platnu, publika hrli li hrli da pogleda taj sudar titana, Betmena i Supermena (film je na planetarnom nivou tokom prvog vikenda samo zaradio bezmalo pola milijarde američkih dolara!).

Neka presude najsrčaniji poznavaoci i najupućeniji stručnjaci, a mi možemo da, recimo, izrangiramo sve filmske Betmene naših dana, da vidimo šta je svaki od glumaca doneo, čime je doprineo….a gde se možda i potklizao u ulozi Betmena i Brucea Waynea kao građansko-civilne inkarnacije.

Michael Keaton (Batman, Batman Returns)

Naravno, reč je o ličnom i samim tim krajnje subjektivnom sudu, ali svako malo i u opsežnijim anketama ponajpre se upravo ime Michaela Keatona javlja ispred odrednice najboljeg filmskog Betmena počev od novog talasa betmenomanije koncem osamdesetih godina prošlog veka, pa sve do danas.

Keaton je narečenoj diptih-ulozi doneo nimalo usiljen šarm, cinizam, brzu reakciju, ozbiljnost glumca koji dolazi iz ipak viših glumačko-kreativnih sfera…i majstorski uzvijenu obrvu! Doduše, Keatonu je i širi kontekast išao na ruku, jer njegove betmenovske afere režirao je Tim Burton u punom naponu rediteljske forme, ekran je delio sa samom vrhuškom – sa Kim Basinger, Jackom Nicholsonom, Michelle Pfeiffer, Dannyjem de Vitom, Christopherom Walkenom…, a čini se da se, sveukupno gledano, filmski Betmen zapravo kretao najpodesnijom filmskom putanjom upravo tokom tog perioda.

Christian Bale (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises)

Sa današnje tačke gledište i uz ponešto naknadne pameti čini se da je i Christan Bale bio pravi izbor za ovu ulogu superjunaka sa mračnom senkom. Bale je Betmenu doprineo i zavidnim fizikusom i naglašeno tamnim nijansama u tumačenju dva pomenuta lika u počestoj koliziji.

Baleova izražena brada u potpunom je saglasju sa kanonskim predstavljanjima Wayna i Betmena, a kako je lep svet kada sanjamo, pomenimo da je značilo i to što je Bale…srpski zet, suprug „naše“ Srbislave Sibi Blažić!

George Clooney (Batman and Robin)

Gotovo pa u potpunosti zaboravljen u ovoj ulozi je George Clooney, prilično nesnađen u toj ishitreno dodeljenoj mu roli. Clooney je izabran na konto sirovog mačizma kojim je plenio u ostvarenju Od sumraka do svitanja, ali i to se zagubilo u silini nemuštosti, nesuvislih preterivanja i CGI neodmerenosti.

Otežavajuća okolnost je bila i ta što se serijal u tom trenutku očito nalazio na nizbrdici uz neprikladnu rediteljsku performansu Joela Schumachera, a mnogi pre Clooneyja iz ovog ostvarenja pamte Schwarzeneggera, Umu Thurman, Chrisa O’Donnella, pa i Aliciju Silverstone.

Val Kilmer (Batman Forever)

Zaboravljan u sličnom pokušaju sa puno povoda je i Val Kilmer, koji je u međuvremenu izneverio sva velika očekivanja holivudskih mogula, skliznuvši u potpunu opskuriju i C filmsku ligu.

Betmenu je Kilmer doprioneo jedino govorom praktično kroz stisnutu vilicu, a iz ovog filma mnogi će zadugo još pamtiti jedino izvrsnog Jima Carreyja kao savršenog Riddlera.

Ben Affleck (Batman v Superman: Dawn of Justice)

Nakon gledanja sasvim prihvatljivog Betmena protiv Supermena nije najjasnije šta Affleck zapravo traži u ovoj ulozi. Slabo da išta tu štima, jer je Affleck u svakom pogledu ubedljivo najslabija i najdiskutabilnija karika.

Valja se (u njegovu odbranu) podsetiti da je Affleck u međuvremenu izrastao u veštog i zanimljivog reditelja, kao i da je očigledno reč o neosporno hrabrom čoveku, spremnom da silinu filmskih kadrova podeli sa snovoliko lepim i neodoljivim Henryjem Cavillom u ulozi Supermena. Svaka ti čast na odvažnosti, Affleče!

Me Before You Pogledajte trejler za dirljivu romantičnu priču „Me Before You“ Kerol Lezbejska ljubavna priča „Kerol“ od sutra u bioskopima Batman vs. Superman Filmski obračun: „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ War Dogs Pogledajte trejler filma „War Dogs“ · · · ·