ROBIN WILLIAMS
U VAZDUHU · top 5

U potpuno raštimovanoj ali simpatičnoj nižebudžetskoj parodiji na filmove na zatvorske teme, „Prison-A-Go-Go!“ (2003), zli i domišljati zatvorski psihijatri muče neposlušne i nepopravljive puštajući im najgore filmove iz opusa Robina Williamsa. To jeste duhovita zvrčka, ali budući da se Robin Williams upokojio u ovom izboru pred vama podsetićemo se pet najboljih uloga iz možda i preterano obimne Williamsove filmografije.

Profesor John Keating u Društvu mrtvih pesnika (1989)

Ovaj film se i na današnja (neizostavno cinična) gledanja odlično drži, a osim najčešće nepogrešivog reditelja Petera Weira za to je najzaslužniji Robin Williams u ulozi dobrohotnog, nadahnutog i nadahnjujućeg profesora u strogoj i prestižnoj školi za mladiće. Williams je pokazao izrazitu (a u većini slučajeva ne toliko svojstvenu mu) suptilnost otelotvorujući profesora iz snova – mentora, vođu i prijatelja.

Garp u Svet po Garpu (1982)

Obilje glumačkih finesa Williams je pokazao davno pre upadanja u stupicu komičara po svaku cenu, a njegov Garp, nepatvoreni ekscentrični i iskreno sluđeni Garp, koji uči život ni ne znajuzći šta će sa tim saznanjima, bio je savršen filmski ekvivalent onoga što su čitaoci tako silovito zavoleli u romanu Johna Irvinga. Da ne grešimo dušu, silna pomoć Williamsu je stigla u vidu ostatka raspoloženog glumačkog ansambla.

Armand Goldman u Kavezu za ptice (1996)
Williams je u ulozi razumnije polovine gej para koji zarad mira u kući pristane da pred budućom krajnje konzervativnom familijom odglumi strejtere bez straha i mane dao oduška svom primetno mahnitom viđenju humora, te je u sadejstvu sa neodoljivim Nathanom Laneom ovu amerikanizaciju francuskog filmskog klasika preveo u vode histeričnog i dinamičnog slepstika novije sorte.

Profesor Sean Maguire u Dobri Vil Hanting (1997)
Premda je odveć očito da se radi o namernoj referenci na Društvo mrtvih pesnika i lik koji je on tumačio tamo, Williams je ipak uspeo da profesora Maguire u Dobrom Vilu Hantingu dovoljno oneobiči u odnosu na prethodnu rolu i učini ga još jednom svojom kreacijom za duže, pa i dugo pamćenje.

Dečiji zabavljač Rainbow Raindolph u Smrt Cmokiju (2002)

Williams se vidno upinjao da se distancira od nametnutog komičarskog jarma (kroz uloge u filmovima Nesanica, Konačni rez, Fotografije za jedan sat…), gledaoci su primećivali te napore, ipak ga najradije ostavljajući u dobro poznatom im fahu. Čini se da mu je taj odmak najbolje pošao za rukom u Smrti Cmokiju, izvrsnoj komediji u režiji Dannyja DeVita. A imajući u vidu pojašnjenja koja prate vesti o njegovoj smrti, kako i ne bi, jer je u ovom filmu dobio da odigra depresivnog, rezigniranog i prilično dezorijentisanog komičara kome je ponajmanje do smeha.

Marilyn Monroe Top 5: Marilyn Monroe Bora Todorović Top 5: Uloge Bore Todorovića Najočekivaniji filmovi leta Top 5: Najočekivaniji filmovi ovog leta Glumice Pedra Almodovara Top 5: Glumice Pedra Almodóvara · · · ·