Bora Todorović
U VAZDUHU · top 5

Napustio je nas je i Bora Todorović (1930-2014). Umesto ionako odocnelog naklona za života, evo poslednjeg pozdrava u ime City Magazinea u vidu odabira najboljih i najprimećenijih uloga ovog velikana na filmu i televiziji.

Đenka u filmu Maratonci trče počasni krug (1982)

Već u ovom ostvarenju, a u prilično teškim okolnostima (epizodna uloga ograničene minutaže i zbilja majstorima glume nakrcan glumački ansambl) Bora Todorović je uspeo da demonstrira specifičan pristup komičnim rolama – brza  glumačka reakcija i gotovo neizostavni mrtvozbiljni izraz lica. Osim toga, njegov Đenka će ostati zauvek upamćen kao neodoljiva mešavina simpatičnog obešenjaštva, erotomanije, glagoljivosti i filmofilije..

Slobodan Bob Mihajlović u TV seriji Vruć vetar (1980)

I Bob u Vrućem vetru donosi sličan zanos ka krivinama i prečicama ka tom sanjenom boljem , izdašnijem i sadržajnijem sutra. Todorovićev Bob je nepopravljiva protuva, sitna muvara koja lako uđe pod kožu i tako nalik senki što poput magneta privlači u priči glavnog Borivoja Šurdilovića u svoj obećani i varljivi hlad.

Žika/Žile u filmu Nacionalna klasa (1979)

Slično stvari stoje i sa Todorovićevom ulogom u nezaboravnom klasiku Gorana Markovića. Žika je gradsko/prigradsko spadalo, anđeo-zaštitnik ne baš najčistijeg lica i namera, čovek sa vazda dobitnom kombinacijom… a uz sve to,  ova je uloga nenamerno, naravno, anticipirala dobar deo šarma koji je krasio Del Boya u čuvenim Mućkama.

Ahmed u filmu Dom za vešanje (1988)

Dosta mračnijih tonova donosi Bora Todorović u Domu za vešanje Emira Kusturice. Njegov Ahmed je mračni demijurg bez daljnjeg, Ovo je fin otklon od uobičajenih uloga Bora Todorovića i još jedan dokaz istinske širine njegovog glumačkog dara, s tim da mora biti naglašeno da je Todorović uvek uspevao da unese dovoljno značajnih i efektnih nijansi kojima je njegove, katkad i slične, uloge ipak bilo razlučiti jednu od druge.

Pik u filmu (i seriji) Balkan Express (1983)

U mnogovoljenom Balkan Expressu (1983) Branka Baletića Bora Todorović je nadahnuto odigrao Pika, sneveselo spadalo vazda na samoj granici očaja i neprolaznog poriva za borbom i novim pokušajem. A samo bi znalac ranga Bora Todorović sa takvom lakoćom i elegancijom uspeo da oslika takav spoj oprečnih i dubokih emocija, pri tom ne zaboravivši ni komiku kao važan oslonac priče u celini.

Najočekivaniji filmovi leta Top 5: Najočekivaniji filmovi ovog leta Glumice Pedra Almodovara Top 5: Glumice Pedra Almodóvara Top 5 glumica pevačica Top 5: Kad francuske glumice zapevaju Filmovi o maturi Top 5: Maturske večeri na filmu