Leonardo Di Caprio
KULTURA · film/TV

Ovih dana DiCapriju baš sve ide od ruke – uknjižio je još jednu odličnu ulogu u izvrsnom filmu, Rusi ga hoće i za uloge Lenjina i Putina u nadolazećim biopicima, sam Putin mu je dodelio titulu ‘mužika ‘ (pravog muškarca), dobio je net-igricu na temu Oskara koju mu nekako uvek i sasvim nepravično izmiču, a na šta su reagovali i građani grada u Sibiru, koji su prikupili svoje zlato i plemenite metale da izliju repliku Oskara za voljenog Leonarda, ako ga ti zli starci iz Američke filmske akademije nanovo zakinu…

Još samo da  i taj Oskar dospe u njegove ruke udarničke. Imamo onda dovoljno razloga da se ovde osvrnemo na pet uloga za koje je DiCaprio bespogovorno zaslužio ovu nagradu.

Prvo mesto na ovoj listi bez mnogo premišljanja mora da pripadne ulozi koju je LDC ostvario u Scorcseovom Vuku sa Vol Strita; sve je tu na mestu – zbilja unikatno zrela glumačka kreacija u izvanrednom filmu velikog majstora filmske režije. Imajući sve to u vidu, prava je enigma kako je DiCaprio pre nekoliko godina izvisio za Oskara za ulogu njegovog dosadašnjeg glumačkog života. Da citiramo bebe, pa još neverne – „kurva sudbina“!

Ne bi omanuli ni da su ga nagradili još 2002. za jednu od dve glavne uloge u takođe superiornom Spielbergovom novoklasiku Uhvati me ako možeš; DiCaprio samo tako oduzima dah nadahnutom i zrelom glumom u ulozi nepopravljivog prevaranta visokog kalibra, koji ni pred goničima iz elitnih odeljaka FBI-ja ne pristaje da prekine rizičnu, pa i pogubnu igru mačke i miša u koju se zaljubio još u danima ne baš spokojnog detinjstva.

Zavidnu zrelost pokazao je DiCaprio i ostvarenju Revolutionary Road u režiji Sama Mendesa koje, premda solidno, nije uspelo da parira izvanrednoj istoimenoj prozi Richarda Yatesa na kojoj je zasnovan. Sve i da u ovom slučaju nije reč o vrhunskom ostvarenju koje će preživeti onaj čuveni test vremena, ostaje teško oboriva činjenica da je LDC naprosto blistao u ulozi gorljivog levičara na čija su se još uvek mlada pleća obrušile brojne nedaće i sveopšto nerazumevanje okoline.

DiCaprio nije dobio ni nominaciju za gorepomenutu ulogu, a isto se desilo i u slučaju uloge koju je ostvario u do dana današnjeg baš lepo ostareloj Plaži (2000), u režiji Dannyja Boyla.  Boyle je vešto na veliki ekran preneo suštinu romana Alexa Garlanda, a tada još mlađani DiCaprio zaslužio je kanonade pohvala za znalački odglumljen lik avanturiste koji se sticajem fatumskih okolnosti nađe u eko-komuni u tropskom raju. I, da, to moramo da pomenemo – manju ulogu u Plaži tumaći kćerka Jelene Tinske, a uz njenu asistenciju u jednoj sceni Leo progovori onu glasovitu jednu rečenicu na srpskom jeziku!

Kao čist zicer činio se već prvi susret Leonarda DiCaprija sa oskarovskom klikom – u filmu Odrastanje Gilberta Grejpa (What’s Eating Gilbert Grape?) iz 1993. on je tumačio autističnog tinejdžera nemirnog i toplog duha, a finu glumačku tercu držali su mu Johnny Depp, Juliette Lewis i Mary Steenburgen. Ipak, iako nominovan, DiCaprio nije dobio Oskara za tu, čini se, nepogrešivu oskarovsku mustru – sugestivno odglumljeni lik napaćene duše.

Kao da je tamošnja Akademija čekala na ipak prestižnijim visovima, koje će LDC osvojiti u budućnosti, a možda upravo ove zime. Jer, ako to nije već sasvim jasno iz tona i sadržine ovog teksta, DiCaprio je i u Povratniku sjajno sjajan!

Absolutely Fabulous “Apsolutno fantastične” na filmu – pogledajte trejler cover4 44. FEST – najprestižniji filmski festival i ove godine u Beogradu Automatski nacrt Hju Lori se vraća na male ekrane u seriji „The Night Manager” Silence of the Lambs Parodija na čuveni triler „Kad jaganjci utihnu“ · · ·