Serial
KULTURA · film/TV

Misterije, komplikovani zločini, policijske istrage, zagonetna svedočenja, zanimljiva suđenja.… Ukoliko ste, poput mene, i na samo spominjanje ovih pojmova dobili želju da odgledate film ili seriju sa detektivskom tematikom, ili pak pročitate knjigu u istom žanru, onda je tekst koji sledi ko poručen za vas. Jer, pred vama je pet predloga sjajnih i potpuno različitih kriminalitsičkih ostvarenja, koja nijedan pravi ljubitelj ovog žanra ne bi smeo da propusti.

Film: “All Good Things” (2010)
uloge: Ryan Gosling, Christine Dunst
režija: Andrew Jarecki

Kao neko ko gaji posebnu naklonost za filmove koji su zasnovani na istinitim događajima (to doživljavam kao vid garancije da je film kvalitetan), nisam mogla a da se posebno ne obradujem “susretu” sa ostvarenjem All Good Things.

Sama činjenica da film obrađuje životnu priču ekscentričnog, američkog multimilionera, Roberta Dursta, više puta hapšenog za nedolično ponašanje i sumnjičenog, ali nikad optuženog za tri ubistva (ubistvo supruge, najbolje prijateljice i košmije), slutila je na dobar triler. I srećom, moje slutnje su se obistinile. Otud ovaj naslov na samom čelu moje liste “krimi” ostvarenja koje bi valjalo pogledati. Povezanost za sledećim predlogom, samo je razlog više da se tu nađe.

TV dokumentarna serija: “The Jinx: Life And Deaths of Robert Durst” (2015)
režija: Andrew Jarecki

Sam naziv ovog serijala ukazuju na činjenicu da je Robert Durst glavni lik i u ovoj priči. Šta više, reditelj filma ‘’All Good Things’’, potpisuje režiju i ove serije. Međutim, njen koncept, žanr i epilog, posve su drugačiji. Sve je počelo nakon što je Durst, videvši pomenuti film, pozvao reditelja i predložio mu ekskluzivan intervju. Ovaj je to prihvatio, ali je rešio da sve u vezi sa intervjuom, ubistvima u koje je Durst umešan, istragama i medijskim izveštajima povodom njih, pretoči u šest epozoda izuzetno kvalitetnog mini-serijala ”The Jinx: The Life and Detahs of Robert Durst”.

Priča je postala poprilično zanimljiva kada je 14.marta ove godine, samo dan pred finale serije, Robert Durst uhapšen pod optužbom za ubistvo svoje prijateljice, a na osnovu inkriminišućih dokaza iznetih u seriji. Time je postalo jasno da će misteriju, koja je započeta još 1982. godine, nestankom Durstove supruge, a koju nije mogla da reši ni američka policija a ni sudstvo, razrešiti jedan TV serijal.

PODSEĆANJE: Preporuka za gledanje: Život i smrti Roberta Dursta

Podkast: “Serial” (2014)
autor: Sara Koening

Kada smo već kod serijskog programa koji se bavio istinitim događajima i na neki način uticao na rasplet istih, ne mogu a da ne spomenem podkast “Serial”. Reč je o 12 audio zapisa koji po žanru podsećaju na radio reportažu, a koji se bave baltimorskim ubistvom iz 1999. godine i suđenjem koje je kasnije usledilo.

Podkast je nastao kada je njegova autorka, Sara Koening, inače novinarka i producentkinja, na molbu prijateljice momka koji je doživotno osuđen za pomenuto ubistvo, pokrenula svoju ličnu istragu zločina i suđenja. Rezultati do kojih će doći pokazaće da je u oba procesa bilo manjkavosti. Kakvih i koliko krupnih saznaćete ukoliko se bacite na preslušavanje ovog specifičnog serijala. Činjenica da je on doprineo neočekivanim odlukama američkog susdstva u pogledu čitavog slučaja, jesu samo razlog više za krenete sa slušanjem Seriala.

Knjiga: “Na tragu – srpska krimi priča”
grupa autora

Samo jedan pogled na naslov i sadržaj ove knjige bio je dovoljan razlog da se zainteresujem. Još jedan pogled na njen predgovor bio je dovoljan razlog da je kupim na prošlogodišnjem Sajmu. Jer, kako odoleti kolekciji krimi priča napisanih od strane kvalitetnih domaćih pisaca? Odgovor: nikako!

Inače, reč je naslovu proisteklom iz projekta pokrenutog još 1997. godine kada je na poziv uredništva magazina Reč, 26 domaćih književnika napisalo po jednu krimi priču. Sedamnaest godina kasnije, (preciznije u septembru poršle godine) kolekcija tih priča doživela je svoje drugo izdanje. Dakle, mnogo razloga da sebe što pre častite ovim sjajnim i netipičnim štivom, čije stranice prosto zovu svakog pravog ljubitelja kriminalističkih priča.

TV serija: “True Detective”
autor:
Nic Pizzolatto

I za kraj, serija čiju drugu sezonu nestrpljivo iščekuje dobar deo planete. Jer, da se ne lažemo, ono što je prva sezona donela može se slobodno nazvati stvaranjem televizijske istorije.

Ali, pre tog 21. juna, za kada je zakazana premijere druge sezone, vredelo bi još jednom podsetite se fenomenalne priče koja nas je sačekala u prvoj, a koju su vrhunski izneli Matthew McConaghey i Woody Harrelson. Ukoliko kojim slučajem ne znate o čemu je bilo reči, zamislite fantastično režiran i napisan triler dug 8 sati, koji je izdeljen u 8 epizoda. E to je True Detective. Stoga, klik na play i uživajte!

PODSEĆANJE: Preporuka za gledanje: „True Detective“

Scream Queens Uskoro stiže nova horor komedija – pogledajte tizer za seriju „Scream Queens“ Mrkli mrak Premijera kratkog horor filma „Mrkli mrak“ Drugari iz Holivuda Drugari na velikom platnu i van njega nepokoren Filmska recenzija: „Nepokoren“ · · ·