Miriam The Believer
KULTURA · muzika

Obećavajuće je kada vidite da u nekoliko poslednjih godina, ženski vokali postaju realna konkurencija muškim izvođačima. Ove godine se borba na bazično muškom vokalnom tržištu nastavlja, a broj pevačica koje se stidljivo pojavljuju, najpre na društvenim mrežama da bi potom sa soundclouda stigle na dobro poznati youtube, sve je veći.

Lista najtalentovanijih mladih autorki je upravo izašla, a to znači da su njihova imena i za sada skromne muzičke biografije, samo polazna tačka, za ono što ih očekuje do kraja 2014. i narednih godina. Imajući u vidu broj lakova na njihovim zvaničnim FB stranicama, rad na polju hip-hop, R&B i elektronske muzike, i poneki već objavljen album, evo pet najzanimljivijih:

DOJA CAT

Možda ne možete mnogo toga da pronađete o autorki kao što je Doja Cat, ali svaki put kada postavi novu stvar na netu, svi njegovi korisnici pomalo polude. Ona ima samo 18 godina, i zapravo se zove Ami Zandile, odrasla je u Malibuu, a sada zajedno sa porodicom živi u LA-u. Pre gotovo godinu dana objvila je prvi singl pod nazivom So High, na kojem je ova misteriozna pevačica-reperka kombinovala trip-hop bitove i pametne tekstove u kojima otvoreno govori o svojoj seksualnosti i ženstvenosti. Opasna cura!


Fatima
Švedsko-senegalska pevačica i tekstopisac fatima je na tragu soul muzike napravila korak od stotinu milja. Objavila je prvi album Yellow Memories, a među gostujućim producentima našli su se – Floating Points, Scoop DeVille, Computer Jay and Flako. Album je nastao negde na putu između Londona i Los Anđelesa, a debitantski album nastao je kao kakav dnevnik sakupljenih sećanja na detinjstvo.

Kelela

Jedno od najslušanijih debi izdanja prošle godine bio je album Cut 4 Me ove pevačice. Da je zaista dobra potvrdila je i Beyonce, koja ju je i javno pohvalila, a njen kvalitet potvrđuje i pozicija na BBC-jevoj Sound of the year listi.

Mariam The Believer

Krajem prošle godine je za izdavačku kuću Moshi Moshi Records objavila debi elektro album Blood Donation, a nekima je već poznata kao deo švedskog alternativnog pop dua Wildbirds&Peacedrums. Karakteristični ritmovi, marširanje bubnjeva, uticaj jazz-a i njen osoben glas podsećaju na već ostvarene – Karin Dreijer Andersson iz Fever Ray i Beth Gibbons ispred Portishead.

Throwing Shade

Kao DJ, producent i voditelj programa NTS radija, Throwing Shade, koja živi u Londonu, nije daleko od muzičke industrije, pa ipak sve do ove godine nije objavljivala baš ništa, a onda se pojavio EP 19 Jewels za izdavačku kuću No Pain In Pop. Kao neko ko je studirao etnomuzikologiju, i istraživao široko polje različitih melodijskih uticaja muzike sveta, ova devojka uspela je da pronađe sopstveni glas, i kao DJ i kao autor muzike. Album je pravi mali muzički kaleidoskop, od sintisajzera i perkusija, preko vokalnih deonica, nema sumnje, ovo je novi glas Londona, i to se čuje!

Dragana del Monaco Dragana del Monaco u Sava Centru Pop telegram, Jack White Pop telegram # 02 KC Grad otvaranje bašte Otvaranje nove sezone Gradske bašte u KC Gradu Automatski nacrt Pogledajte video u kojem Morrissey recituje Pameli Anderson