TOP 5 serije
U VAZDUHU · top 5

Čak i ako ste samo površno upoznati sa ovogodišnjom bogatom i kvalitetnom serijskom ponudom, jasno vam je da je veoma teško odabrati pet najboljih u 2016. godini. Ipak, smatram da sam sastavljajući ovu listu u priličnoj meri uspeo u svom naumu da izdvojim ono najkvalitetnije – sa napomenom da sam se smišljeno fokusirao na prve sezone kriminalističkih serija i serija sa elementima fantastike.

Prva sezona Milijardi (Billions, originalni emiter: Showtime) gotovo je u potpunosti zadovoljila. U svojoj suštini ovo jeste sapunska opera o bogatim ljudima i njihovim ljubavnim/poslovnim problemima, ali to ne menja činjenicu da je u pitanju uzbudljiva i vrhunski osmišljena serija u kojoj se pojavljuju odlični glumci poput Pola Đamatija, Damijana Luisa, Malin Akerman i Megi Sif. Možda će nekom zazvučati kao svetogrđe, ali Milijarde su me dosta podsetile na čuvenu Dinastiju – s tim da je novija serija dramaturški znatno ozbiljnije postavljena i produkciono realizovana. Satirični momenti, a ima ih, daju Milijardama dodatni sloj.

Golijat (Goliath, izvorni emiter: Amazon Studios) je, ispostavilo se, pravo osveženje. Kriminlistička serija smeštena u svet advokature ima čitav niz aduta. Kao prvo, tu su glumci. Bili Bob Torton briljira kao problematični ali u suštini dobrodušni advokat koji se hvata u koštac sa moćnom korporacijom u pokušaju da razotkrije okolnosti pod kojima je život izgubio jedan od njenih službenika. Pored Tortona, tu je i odlični Vilijam Hurt kao glavni antagonista, uvek rado viđena Marija Belo… U pitanju je zaista vrsna serija starog kova, koju su stvorili iskusni Džonatan Šapiro (bivši advokat i scenarista na mnogim serijama koje se bave sudskom tematikom) i Dejvid E. Keli, suprug Mišel Fajfer i tvorac serija kao što su Pravda za sve (The Practice), Ali Mekbil i Bostonski advokati (Boston Legal). Sama završnica sezone je pomalo zbrzana, ali to se da oprostiti – pogotovo kada se zna da je druga sezona već u pripremi.

Tokom 2016. godine, debitovalo je nekoliko serija horor tematike, ali se po kvalitetu definitivno izdvojila jedna. U pitanju je serija Čudnije stvari (Stranger Things, izvorni emiter: Netflix), koju su osmislila braća Dafer. Oslonivši se na nostalgiju za 1980-im i vešto se poigravajući sa očekivanjima gledalaca, Čudnije stvari su ponudile fascinantnu mešavinu drame o odrastanju i natprirodnog. Uz Golijata, Čudnije stvari su dokaz da su veb-serije po kvalitetu dostigle i prestigle one koje prikazuju „regularni emiteri“. Serija je naprečac osvojila srca miliona, a ujedno i „podgrejala“ posustalu karijeru Vinone Rajder koja se, uz odličnog Dejvida Harbura, nalazi na vrhu kast liste ove hit serije.

Narod protiv O. Džeja Simpsona: Američka krimi priča (The People vs O.J. Simpson: American Crime Story, izvorni emiter: FX) je prva sezona planirane TV antologije u kojoj će biti obrađivani čuveni slučajevi iz američke sudske prakse. Prvih deset epizoda se bave ubistvima Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana za koje je 1994. godine optužen bivši suprug ubijene, poznati tamnoputi ragbi igrač. Suđenje Simpsonu je ušlo u anale američkog sudstva, a u pitanju je slučaj koji još uvek privlači pažnju i izaziva kontroverzu. Za razliku od Američke horor priče, čiji je Američka krimi priča svojevrsni spin-of, ovu seriju odlikuje ozbiljan ton. To i ne čudi, imajući u vidu da su na nastanku prve sezone radili Skot Aleksandar i Lari Karaševski, scenaristički tim koji je sarađivao na hvaljenim biopicima Ed Vud (1994), Narod protiv Larija Flinta (1996) i Čovek na Mesecu (1999).

I naravno… Lista ne bi bila kompletna bez Zapadnog sveta (Westworld, izvorni emiter: HBO)… Ova serija je možda izazvala i najviše oprečnih mišljenja – publika i kritika su polarizovani, ovu novu seriju ili je mrze ili obožavaju. Prerada Krajtonovog filma iz 1973. godine je, ako mene pitate, pun pogodak. HBO je uložio pravo bogatstvo u produkciju, što se isplatilo i rezultiralo jednom prekrasno dizajniranom i uzbudljivom pričom o androidima i njihovim tvorcima, sve to uklopljeno u okruženje koje uspešno spaja futurističke i retro (vestern) elemente. Tvorci serije su Džonatan Nolan i Liza Džoj, a najzapaženije uloge su ostvarile Evan Rejčel Vud i Tendi Njutn koje će, već je potvrđeno, reprizirati uloge i u drugoj sezoni.

Možda pomalo neočekivano, na listu se, doduše kao bonus, „provukla“ i jedna domaća serijaUbice mog oca, prva srpska kriminalistička serija prikazana na RTS-u. Kreativni dvojac Predrag Gaga Antonijević i Nataša Drakulić se vrlo dobro snašao i ponudio seriju koja ima uspone i padove, ali koja može da parira stranoj ponudi i privuče gledaoce. Ubice mog oca predstavljaju veliku šansu za RTS da svoj igrani program konačno usmeri ka savremenim tokovima, te ostaje nada da se ova šansa neće proćerdati i da će sličnih projekata u budućnosti biti sve više.

Muška moda Pet stilova muškog oblačenja koji su uvek u modi Bata Živojinović Top 5: Nezaboravne uloge Velimira Bate Živojinovića (1933 – 2016) Alan Rickman Top 5: Filmske uloge Alana Rickmana eddie-murphy Stand-up komedija: 5 najboljih nastupa (sa video klipovima) · · · ·