Blades of Glory
KULTURA · film/TV

Zafalili vam ovih dana dobrih vesti, evo par već spremnih sugestija – sasvim očekivano Allison Janney je osvojila Oskara za (epizodnu) ulogu atipične majke klizačice Tonye Harding, a ovaj mart nam je u redovnu bioskopsku distribuciju doneo i doneće dva važna filma koji se u značajnoj meri bave umetničkim klizanjem. Upravo iz tog razloga vas baš ovih dana podsećamo na najsočnije i najuspelije filma u kojima je ovaj sport u žiži i fokusu.

Ice Castles (1978)
Ovdašnje nešto starije generacije sigurno pamte ovaj (u našim krajevima prilično odocneli) veliki bioskopski hit. Doduše, ovde je ponajpre znan pod prevodom Ljubavna priča na ledu. Ovaj film nudi sve što ovakvoj priči treba – romansu sa nekoliko prepreka pride, zauzdani tragizam, izobilje zarazne sentimentalnosti…i mnogo klizanja na ledu. Otud i ova šampionska tutula.

The Cutting Edge (1992)
Poslednjih, recimo, pet-šest godina ovaj šarmantni film, nastao na samoj razmeđi A i B produkcije, sasvim zasluženo, dobija na poštovanju i pohvalama koji su izostali u danima prvobitne distribucije. Reč je o efektnoj romantičnoj komediji o oprečnim naravima i nužnoj romansi, pretpostavimo, za život ceo, a u svetu upravo takmičarskog umetničkog klizanja. Kompletistima sleduje i ova informacija – film je docnije izrodio nekoliko istinski bledih ali upotrebljivih nastavaka.

Blades of Glory (2007)
U potpuno suprotnom pravcu se kretala prenaglašena ali neosporno duhovita i zabavna komedija sa Willom Ferrellom i Jonom Hederom u ulogama zavađenih a na saradnju primoranih klizača. Za ljubitelje gross-out pristupa i raspomamljenih aluzija na homoerotičnost ovog sporta Blades of Glory predstavlja stalni povod za nove i nove reprize, a usled upadljivog izostanka ovako zaokruženih filmskih komedija repertoarskog tipa.

Ma vraie vie à Rouen / My Life on Ice (2002)
Na ovu temu i ljubitelji evropskog arthouse filmskog izraza nisu ostali bez svog sledovanja filmskog mrsa. Ova francuska drama klizanje, doduše, tretira kao sporedni motiv i zgodan ukras, ali, s druge strane, njeni autori dovoljno vešto barataju temama tinejdžerske teskobe, otuđenosti i queer identiteta. Za one koji nisu alavi a koji se rado sa takvih izvora gledalačkih voda napijaju – i više nego dovoljno.

Ice Princess (2005)
A za one koji drže do uprizorenosti tzv. porodične zabave na polju filmske umetnosti i industrije lako bi najzadovoljniji mogli biti upravo ovom ljupkom tinejdžerskom dramedijom. Krajnji rezultat je uspeo primer saharinski zavodljivog minjona naglašeno kratkog roka upotrebe. A i to zna da bude dosta i dovoljno?

Thin Ice (1937)
Imamo preporuku i za poštovatelje starostavnih filmskih romansi; za te i takve na ovu temu najlogičniji izbor je ova visoko ispolirana romansa, u kojoj je, što je najvažnije, pored tih decenija neumornog zavodnika Tyrona Powrra, glumila, prava klizačica Sonja Henie.

Ice Girls (2016)
A ako vam je, pak, do lahorastih motivacionih priča o pobedi nad okolnostima i vlastitim slabostima (svakakvih nas ima) dajte šansu po ovoj krotkoj kanadskoj varijaciji na gore iznete teme.

I, naravno, čim pre, trk u bioslope da pogledate Led i Ja, Tonja, ta dva izazova svakako vredna odlaska u bioskop i ceha kino-ulaznice.

sddefault_cover_honest Iskreni trejler za sve filmove Vesa Andersona 5aaabb993be59f1f008b4704-960-480 „Poverljivo iz L.A.“ će postati TV serija Legenda o Konkubini Najskuplji kineski film prikazuje svu raskoš i lepotu drevne Kine Povrćkice u kući Minimax: Spremi se da zavoliš povrće! · · · · ·