Naslovna - Filmski festival u Veneciji
KULTURA · film/TV

Nema naših autora u programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Veneciji (zapravo, tu je Ivan Knežević koji, po pozivu, tamo predstavlja projekat svog budućeg filma iz domena virtualne realnosti), ali to nas ne sprečava da već sada spekulišemo, vagamo i izdvojimo svoje favorite. Ponuda je domaćinski obilata, te evo odabira samo sedam potencijalno najintrigantnijih ostvarenja na programu Venecije ovog septembra.

Downsizing (Alexander Payne)

Alexander Payne, autor i cenjenih i voljenih filmova kao što su Građanka Rut, Izbori, O Šmitu, Stranputice, Nebraska i Potomci, ovoga puta odlučio se za društvenu satiru o čoveku koji spoznaje da bi imao bolji život kada bi smanjio samoga sebe. U ovoj distopijsko-utopijskoj komediji glavne uloge tumače Matt Damon, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Laura Dern, Neil Patrick Harris…, a, ako već niste čuli,  oskarovac Christophe Waltz u ovom filmu glumi srpskog plejboja po imenu Dušan.

Lean on Pete (Andrew Haigh)

Posve nenadano, nekada tek pomoćnik Ridleyja Scotta, Andrew Haigh je pre nekoliko godina zbilja zablistao maestralnom kamernom duo-dramom The Weekend, krupna očekivanja je opravdao i narednim rediteljskim radom, dramom 45 godina, te nema razloga da mu bespogovorno ne verujemo i kod ove treće stavke u rediteljskoj  mu filmografiji; Lean on Pete je priča o omladincu koji, usled stalnih selidbi, priželjkuje stalnu adresu i nešto spokoja i koji se sprijatelji sa sumornim trenerom konja i odbačenim trkačkim konjem. Glavnu ulogu tumači Charlie Plummer, a od (nešto) starijih tu su Steve Zahn, Travis Fimmel, Chloe Sevighny, Steve Buscemi, Thomas Mann…

Mektoub, My Love: Canto Uno (Abdellatif  Kechiche)

Abdellatif  Kechiche, reditelj već sada znamenitog filma Plavo je najtoplija boja, u Veneciji premijerno predstavlja novi film, u čijoj je srži povest o prevratničkom mediteranskom letu mladog scenariste , u Veneciji umesto, kako je prvobitno najavljivano, u Kanu; naime, Kechiche tvrdi da je, uprkos postignutom dogovoru, njegov film odbijen u Kanu kada se saznalo da je umesto planiranog jednog na gorenavedenu temu on uradio dva filma.  Ovo je, naravno, prvi deo tog diptiha.

The Leisure Seeker (Paolo Virzi)

Paolo Virzi, reditelj festivalskih hitova i favorita, kao što su ostvarenja Ljudski kapital i La Pazza Gioia, u formalnoj italijansko-francuskoj koprodukciji uradio je film na američke teme i snimljen većim delom u Americi; reč je o priči paru starijih begunaca koji krstare Amerikom u svom vernom kombiju. U filmu glume Helen Mirren i Donald Surtherland, i biće zanimljivo videti kako se Virzi snašao u šumi stilema koji čine američki indie-film tako lako prepoznatljivim.

Foxtrot (Samuel Maoz)

Reditelj mnogonagrađivanog filma Liban (2009), Samuel Maoz,  u Veneciji brani boje rodnog Izraela ostvarenjem nazvanim Foxtrot i pričom o porodici koja spoznaje sopstvenu disfunkcionalnost i opšte rasulo tokom posete sinu koji vojnikuje na vojnoj koti na osami. Ogroman adut filma je glavni glumac, Lior Ashkenazi, poznat po ulogama u značajnim ostvarenjima poput Hod po vodi i Fusnota.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)

Martin McDonagh ponovo poseže za spojem komedije, drame i kriminalističkog filma, i na tom melanžu, poput i ranijih mu filmova, U Brižu i Sedam psihopata, počiva i ova njegova nova režija; osim toga, i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, priča o očajničkim pokušajima majke da natera lokalne snage zakona i reda da pronađu ubicu njegove kćerke, može da se podiči i ambicioznim i baš zvezdastim glumačkim ansamblom – tu su: Pete Dinklage, Woody Harrelson, Caleb Landry Jones, Sam Rockwell, Frances McDormand,  John Hawkes…

Jim & Andy: The Great Beyond – The Story of Jim Carrey & Andy Kaufman Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton (Chris Smith)

Među probrane dokumentarce van konkurencije za festivalske nagrade udenuo se i ovaj (u teoriji barem) izrazito intrigantan film koji govori o silnom trudu sve zanimljivijieg Jima Carryja da što potpunije usvoji lik i ličnost znamentitog i zlosrećnog komičara Andyja Kaufmana, čiji je lik onako nadahnuto tumačio u klasiku Miloša Formana, filmu Čovek na mesecu.

MAJSTOR HORORA NA VELIKOM PLATNU! “TO” PRETPREMIJERNO U BIOSKOPIMA Film “To” pretpremijerno u domaćim bioskopima Tvin Piks TV kritika: Razmišljanja o trećoj sezoni „Tvin Piksa” Zaslepljeni film Film „Zaslepljeni“ stiže u bioskope Preko 50 glumaca na otvaranju Post festum: 52. Festival glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ ·