angel-david-boreanaz-buffy TWENTIETH CENTURY FOX
U VAZDUHU · flešbek

Naravno, bilo je te fele i na malim i na velikim ekranima i znatno ranije, ali prvi zvaničan omladinac-srcelomac koji je nosio titulu „Dreamy“ (Lep k’o iz snova) bio je Majkl Šefling, koji je tumačio lik Džejka u „Šesnaest svećica“ velikog Džona Hjuza pored jednako ikonične i neodoljive Moli Ringvald. A, kako nas je nedavno napustio Luk Peri, čuveni Dilan iz izvornog „Beverly Hills“-a, evo podsećanja na vodeće teen-zavodnike sa (ovakvim ili onakvim) stavom iz njegove ere – televizijskih devedesetih godina prošlog veka.

Piše: Zoran Janković

Luk Peri u Beverly Hills 90210

Sasvim jednostavno, Luk Peri je ovde baštinio svetu u amanet ostavljeno od strane još dugo neprevaziđenog i neponovljivog Džejmsa Dina. Čak i stilizovan na sličan način – izbledeli džins, bele basic majice, kožne jakne i naočare za sunce, Luk Peri je svog Dilana ipak izneo u nešto drugačijem ključu. Namesto Dinove turobne nesnađenosti, Perijev Dilan se kretao striktno po pravilnku saharinske televizijske teen-sapunice, što je, kako je vreme ubrzo pokazalo, sasvim dovoljno za pristojno dug nezaborav. Inače, sećate li se epizode u kojoj je Dilan nakon jednog bančenja uz tek nešto malo poslovičnog opiranja završio na sastanku antialkoholičara?

Džejson Pristli u Beverly Hills 90210

Ako ćemo pošteno, po mnogo osnova (pa i onoj čisto estetskoj) mnogo bliži postavkama teen-srcelomca bio je Perijev saborac iz iste serije, Džejson Pristli, koji je, kako će se kasnije utvrditi u više navrata, i prilično bolji glumac od Perija. Nevolja je bila što su scenaristi lik Brendona osnažili i dimenzijom dobrohotnog sina i brata, što je nužno spuštalo nivo seksepila za koju mrvicu.

Nejt Rihert u prvobitnoj Sabrini, veštici-tinejdžerki

Na tragu niza preteča, Nejt Rihert je svoj lik Harvija Kinkela, dečka, patnje i radosti hiperenergične Sabrine, veštice-tinejdžerke, izveo po zanimljivoj mustri kombinacije tihog zavodništva, malo zbunjenosti i podosta šarma šeprtljastog štrebera. Život ga docnije nije mazio, ali to je neka sasvim druga, ako ne i deseta priča od ovog izbora pred vama.

Dejvid Borijanaz u Buffy, The Vampire Slayer

Iako se pojavio u ulozi Ejndžela u manje od pola od ukupno 145 epizoda ove megauspešne i izrazito zanimljive serije, iznikle iz istoimenog filma od nekoliko filmskih leta ranije (a u kome je glumio i Luk Peri!), Dejvid Borijanaz je obeležio čitavu jednu eru televizijsko-igranih sadržaja namenjenog mlađima i omladincima, i to pre svega insistiranjem na mačističkom stavu, držanju i nastupu, što je upadljivo odudaralo od uobičajenog stanja stvari u tom domenu TV produkcije narečene epohe.

Mark-Pol Goselar u Saved by the Bell

Nešto posve drugačije zatičemo u školskom sitkomu Zvono kao spas – premda se Mario Lopez (i dalje prisutan u nižim sferama TV sveta) silno upinjao, šiparice su se silno vezale za lik Zeka Morisa, koji je tumačio tada mlađani Mark-Pol Goselar. Njegov Zek Moris je bio postavljen u ključu hiperblajhanog dobrog dečka iz komšiluka, vazda spremnog na sitne i zauzdane avanture, uvek u prugastim polo-majicama, pirgavom teksasu ili bež pantalonama peglanim na poslovičnu ivicu, uz neizbežne bele čarape. Par decenija kasnije Goselar se nametnuo kao stameni i robusni tamnokosi alfa-mužjak, koji ide iz serije u seriju (trenutno je aktuelan Prolaz/The Passage). Uz sve pomenuto, ova simpatična komedijica će ipak ponajpre ostati upamćena kao za mnoge prvi susret sa magičnom Elizabet Berkli, koja će ubrzo potom zablistati u nepravično prezrenim Striptizetama (Showgirls), biseru maestra Pola Verhovena.

Skot Foli i Skot Spidman u Felicity

Gotovo pa sam finiš te decenije i čitavog dvadesetog veka doneo nam je i na današnja gledanja odličnu seriju Felicity, koja nam je, pak, pružila i tešku mozgalicu – ko od dvojice imenjaka više odgovara apsolutu gore pojašnjavanog sitnog fenomena, Skot Foli ili Skot Spidman. Folijev Noel je ulivao poverenje svojom umilnom lepotom, svojom besprekornom sanitarnom ispravnošću i primetnom i pomirljivom melanholijom, dok je Spidmanov Ben kao ključan adut isturao bad boy stav, srčanost, uz dovoljnu dozu enigmatičnosti. Ova dilema se poklazala kao jedna od najistrajnijih Roršahovih mrlja koje su stizale u umove i duše mlađeg gledateljstva.

fantasy-2530043_960_720 Zbog čega su riđokosi bili proganjani kroz istoriju? 5c6c7c8aeb3ce856425b6b18-1136-852 Običaji sa venčanja koji imaju mračno poreklo page-cover1 Uniseks moda iz ’70-ih koja danas izgleda smešno BeFunky-collage (4) Besprekorni modni stil po kome ćemo pamtiti mlađu sestru Džeki Kenedi · · · ·