Filmovi o sportu
KULTURA · film/TV

Završi se i Olimpijada. Na onom mitskom, univerzalnom planu, kako smo se nadali, dobro smo se umedaljili. Kako filmofilija za predah ne zna, a kako će se u danima koji slede analize stručnih i samopozvanih sasvim sigurno baviti udarnim sportovima, podsećamo vas na sedam zlatnih filmova koji se tiču manje popularnih sportova. I sporista, naravno.

Slap Shot (1977)

Mada većina na prvu loptu ime reditelja Georga Roya Hilla najpre vezuje za legendarnu Žaoku, najbolji film u opusu ovog autora svakako je Slap Shot, koji lako može biti okićen i lentom za najbolji sportski film svih vremena. Iako je izveden u realističnom prosedeu i u tipskom maniru filmskih sedamdesetih, Slap Shot je i na današnja gledanja maestralan prikaz emancipatorske moći sporta. Film na mudar i duhovit način prikazuje i strasti koje sport pobuđuje, a tu je i neprikosnoveni magnetizam Paula Newmana.

Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Slično gorenavedenom klasiku, mada u ključu raspojasane feel-good komedije, Dodgeball (što bi bio američki pandan našoj ipak nešto umiljatijoj igri zvanoj ’između dve vatre’) bavi se svetom gubitnika kao takvih. Ovde je ipak naglasak na spadalima, frikovima, osebenjacima, zaluđenicima, opskurantima koji slabo mare za profesionalni sport i njegove uzuse, a čija nesnađenost i zadrtost obezbeđuju plodno tlo za sočnu i drčnu komediju.

Blades of Glory (2007)

Nešto slično, ali uz dodatak kempa i šarenog apsurdizma, kojima je Will Farrell toliko sklon, zatičemo u ovoj u neku ruku nepravično skrajnutoj komediji. Farrell i Jon Heder (zauvek poznatiji kao Napoleon Dinamit, iz istoimenog fimskog dragulja) ovde glume par lako razdražljivih i izrazito takmičarskih ostrašćenih klizača na ledu. Odelca sva u šljokicama se, naravno, podrazumevaju.

Bull Durham (1988)

Mesta u ovom ekonomičnom prikazu moramo da nađemo i za ovo remek-delo iz domena sportskog filma, a u režiji Rona Sheltona, koji se specijalizovao za ambiciozan sportski film i koji je srpski zet (oženjen ’našom’ Lolitom Davidović). Bull Durham prikazuje svet bejzbola, ali sjajno funkcioniše i kao pametna i nimalo metiljava melodrama, u kojoj briljira glumački trojac Kevin Costner-Susan Sarandon-Tim Robbins.

Point Break (1991)

Iako je reč o tvrdom akcijašu, Point Break, a što je slučaj sa svim remek-delima ili barem istinski izvanrednim delima, ostavlja jak utisak i na drugim planovima; Point Break (Zločin na talasima) velike Kathryn Bigelow je tako u isti mah i superioran film o surferima, sa jakom i promišljenom referencom na Miliusov Dan velikih talasa, i, kao takav, svakako nije zaslužio onaj jad od prošlogodišnjeg rimejka.

The Hustler (1961)

Sve što jedno slojevito i filmski vredno ostvarenje treba da se na svako novo gledanje sresti i u klasiku Roberta Rossena The Hustler, u kome briljantnog igrača bilijara izvrsno tumači Paul Newman. Ovaj film će četvrt veka docnije doživeti i nastavak – Boju novca, jedan od najzapostavljenijih filmova u opusu velikana Martina Scorcesea.

The Bronze (2015)

Nažalost, naše bioskope je zaobišao ovaj hit sa Sundance festivala lane. Reč je o vizuelno ugodnoj ali ipak sirovo-surovoj komediji o velikim lomovima u životu, u mulj potonule, nekadašnje šampionke u ritmičkoj gimnastici. Iako nude već viđeni pristup, autori ovog odličnog i duhovitog ostvarenja uspevaju da iznađu dovoljno upadljiv otklon. A gluma Mellise Rauch zaista može da dovede gledaoce do ushićenja.

The Ringer (2005)

Široj publici ispod radara provukla se ova urnebesna komedija skrojena po meri glavne zvezde – Johnnyja Knoxvilla, koji ovde igra sitnog muvatora koji se lažno predstavlja na Paraolimpijskim igrama. Osnovnu začkoljicu u ovoj naglašeno politički nekorektnoj komedji zabune predstavlja činjenica da ostali konkurenti, oni sa posebnim potrebama, nisu nimalo naivni.

Frka na venčanju cover City letnja preporuka #37: Film „Frka na venčanju“ The Founder Michael Keaton u filmu „The Founder“ je otac fast food-a Cool leto u Cineplexx City letnja preporuka #19: Cool leto u bioskopu Petlja film „Petlja“ – film koji podiže adrenalin ·