Najbolji psihološki trileri
KULTURA · film/TV

Većina onih koja uživa u dobroj filmskoj priči, zasigurno uživa i u žanru koji naglašava psihološka stanja i profile svojih likova, a njihove turbulentne izlete u emotivno neočekivano sa oduševljenjem prati i razume. Film koji uključuje naš mozak koliko i čula za uživanje, koji gradi napetost pažljivo i sa stilom, svakako se može okarakterisati kao psihološki triler, a da je u prošlosti snimljeno na desetine sjajnih svedoči i ova naša top lista.

Računali smo da bi neko ko želi da snimi dobar psihološki triler svakako valjalo da se uputi u priču o tome šta je važno a šta ne za jedno takvo remek-delo. Dakle, budući scenaristi i režiseri prisetite se najboljih iz istorije filma:

1. Silence of the Lambs – Kad jaganjci utihnu (1991)

Ovu listu započinjemo jednim od najboljih psiholoških trilera, kojim je svetu predstavljen uber zloća velikog platna. Strašan, inteligentan i zao doktor Hanibal Lektor kao glavni junak ove nezaboravne filmske priče.

2. Rear Window – Prozor u dvorište (1954)

Profesionalni fotograf L.B. „Jeff“ Jeffries živi u stanu u Njujorku i kroz prozor posmatra svoj komšiluk, naročito svog komšiju. Gle čuda baš taj komšija izgleda je počinio strašan zločin, ili se Jeffu samo učinilo. Mnogo napetosti i neizvesnosti, ali ne čudi kada je tvorac ovog kalabmura niko drugi do Hičkok!

3. Se7en – Sedam (1995)

Triler ima gotovo školski zaplet, dvojica detektiva otkrivaju ubistva serijskog ubice koji svoje žrtve povezuje sa pričom o sedam smrtnih grehova. Ubica sebe vidi kao „božiji mač“ koji će kazniti grešnike, ali iako je sve tako očekivano postoji nešto u filmu što vam nikako ne da mira i ne može da spreči one sitne bubice što vam mile niz i uz kičmu – zar ne?

4. Memento (2000)

Film Memento je hronika dve različite priče. Glavni junak Leonard je u pokušaju da spase suprugu od ubistva zadobio tešku povredu glave i ne može da se seća ničega što se oko njega i neposredno dogodi, već samo onoga što se dešavalo u prošlosti. Film vas drži u kompletnom mraku, na pametan način se poigrava onim što možete da zaključite ali vas sprečava da putem sećanja dođete do ikakvog zaključka, on vas bukvalno uvlači u Leonardovu glavu!

5. The Usual Suspects – Dežurni krivci (1995)

Gotovo je nemoguće da ovaj film niste gledali, a zaista biste morali. Njegovi tvorci odlično poznaju ljudsku prirodu ali i sve mogućnosti da se kroz narativ i to osumnjičenih momaka potkrade i pogrešan zaključak ili procena. Film poseduje ono najbolje iz davnih klasika ’40-ih godina prošlog veka, uz mnogo intrige i zapleta u naizgled prilično jasnom slučaju.

6. Les Diaboliques – Đavolice (1955)

Crno-bijeli francuski klasik, smatra se ključnim ostvarenjima u okviru žanra i delo je režiserske ruke Henrija Georgesa-Clouzota. Radnja je smeštena u jedan francuski internat gde direktor sadistički zlostavlja svoju ženu, pa se u dogovoru sa njegovom ljubavnicom njih dve odlučuju da ga ubiju. Ipak, problem nastaje kada okolina počinje da priča o tome kako ga je videla živog i zdravog!

7. Shutter Island – Zatvoreno ostrvo (2010)

Godine 1954, Teddy Daniels istražuje nestanak opasnog ubojice i bolesnika iz bolnice na jednom ostrvu. Pita se da li nestanak opasng tipa ima veze sa osobljem bolnice na ostrvu, potom sumnja u svog partnera, a vaše pamćenje i mentalno zdravlje počinju polako da varniče.

8. Fatal Attraction – Fatalna privlačnost (1987)

Srećno oženjen advokat Dan Callagher postaje upleten u strasnu aferu sa koleginicom Alex, ali nasuprot verovanju da će se izvući iz napete strasne romanse običnim ignorisanjem, njegov život ali i njegova porodica postaju veoma ugroženi. Koliko daleko biste otišli da dobijete ono što želite?

Serije Sveže krimi serije vredne pažnje: „Fortitude“, „Bloodline“ i „Backstrom“ Black Mass Gotovo neprepoznatljiv Johnny Depp u filmu „Black Mass“ – pogledajte trejler Serial Top 5: Ženski vodič kroz “krimi” žanr Scream Queens Uskoro stiže nova horor komedija – pogledajte tizer za seriju „Scream Queens“ · · · ·