chrisopher walken
KULTURA · muzika

Pored takvih filmova kao što su „Being John Malkovich“, „Adaptation“ i „Her“, sjajni Spike Jonze je režirao veliki broj muzičkih spotova. Prosto je nemoguće odrediti koji od njih je bolji i „kultniji“, pa je ova lista sastavljena prema muzičkim i video afinitetima autora teksta.

8. Beastie Boys feat. SantigoldDon’t Play No Game That I Can’t Win

Lep spot u kome su izvođači, zajedno sa zanimljivom gostujućom vokalistkinjom, prikazani u vidu igračaka; ujedno i poslednji singl Beastie Boysa objavljen za života njihovog člana Adama MCA Yaucha.

7. Weezer Undone (The Sweater Song)

Grupa Weezer je za svoj prvi spot insistirala da nema nikakve veze sa džemperom iz naslova pesme. U njemu su objedinjeni neki od ključnih elemenata Jonzeovog stila: humor, slow-motion montaža i dug (u ovom slučaju i jedan jedini) kadar, sa kamerom na steadicamu koja obožava da se kreće u krug i unazad. Inače, duhovitost spota je i proizvod frustriranosti benda brojem „tejkova“, ali i činjenicom da se jedan od pasa pokakio na bas-pedalu.

6. Fatboy SlimPraise You

Ne samo što je režirao ovu čuvenu minijaturu – Spike Jonze je i glavni plesač u spotu. U njemu se u par navrata pojavljuje i sam Fatboy Slim, ali ga je prilično teško uočiti.

5. The BreedersCannonball

Jedan od svojih najranijih spotova – onaj sa čuvenim topovskim đuletom – Jonze je režirao zajedno sa Kim Gordon iz grupe Sonic Youth.

4. The Chemical BrothersElektrobank

Svaki spot Chemical Brothersa ima veliku snagu, a ovaj Jonzeov vrti se oko njegove tadašnje izabranice i buduće slavne režiserke Sofie Coppole. Ona glumi gimnastičarku koja u ovoj izvedbi u disciplini parter preokreće takmičenje u svoju korist paralelno sa spektakularnim završetkom numere i time personifikuje izreku preko trnja do zvezda. Ipak, treba reći da je sve ove teške pokrete izvela dublerka, profesionalna gimnastičarka.

3. Fatboy SlimWeapon of Choice

Čuveni spot koji je svima nama uvećao koeficijent ljubavi i poštovanja prema Christopheru Walkenu.

2. WeezerIsland in the Sun

Druga verzija spota za ovaj veliki hit grupe Weezer, nakon prve koja je smeštena na jednu meksičku svadbu. Inače, u ovoj (predivnoj) verziji pojavljuju se samo tri člana benda, koji je ostao bez basiste Mikeya Welsha neposredno pre snimanja. Pored dva singla sa ove liste, Jonze je režirao spot za još jedan Weezerov hit – numeru Buddy Holly.

1. Beastie BoysSabotage

Klasik koji je predodređen za prvo mesto ove i svih drugih lista sa muzičkim spotovima.

*
Sada pogledajte celu listu i shvatićete da je praktično simetrična. Pozdrav do sledeće!

Ansambl Halka Ansambl Halka: Novi evropski muzički fenomen Abba Nezaboravni momenti sa izbora za Pesmu Evrovizije Indila u Kombank Areni INDILA u Kombank Areni – vodimo jednog srećnog čitaoca na koncert david letterman Legendarni muzički momenti kod Lettermana ·