kupka
PULS GRADA · zdravlje

Ako se već mesecima terate da krenete na trčanje, razmislite još jednom. Ne morate to da radite, jer izgleda da i topla kupka ima jednake efekte po vaše zdravlje kao i trčanje. Barem tako kaže Steve Faulkner sa Univerziteta Loughborough.

Doktor Steve Faulkner kaže da trčanje i topla kupka imaju iste karakteristike-pomažu da se spreči nastanak dijabetesa tipa 2. On je objasnio da se topla kupka do sada uvek smatrala vidom opuštanja, ali da je nauka tek nedavno počela da otkriva kako „pasivno grejanje“ može biti dobro za zdravlje.

On je objasnio da ovo pasivno zagrevanje može biti dobro kod smanjenja hroničnih upala koje su česte u slučajevima dugoročnih bolesti, kakva je dijabetes tipa 2. Faulkner i njegov tim su istraživali efekte tople kupke na nivo šećera u krvi i broj potrošenih kalorija. Studija je obuhvatila 14 osoba koji su sat vremena uživale u kupki od 40 stepeni i u dva navrata je temperatura podizana za stepen pa je mogla biti merena količina kalorija potrošenih u svakoj takvoj sesiji.

Naravno, biciklizam sagoreva najviše kalorija, ali izgleda da jednosatna topla kupka „sprži“ jednak broj kalorija koliko i dosadnih pola sata trčanja.

Zdravlje (foto: Pixabay) Ništa nije važnije od zdravlja: 15. Affidea Festival zdravlja Beograd seks Benefit seksa koji se javi 48 sati nakon odnosa LOGO_malaruska_vektor (1)-page-001_cover Mala ruska apoteka: Preparat za očuvanje moždanih funkcija sir Ljudi koji jedu više sira su mršaviji · · ·