herzog-de-meuron-tour-triangle-tower-paris-designboom-01
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Pariz treba da dobije svoj prvi neboder nakon četiri decenije čekanja. Gradnja 180 metara visoke Tour Triangle zgrade je konačno odobrena od strane pariskih vlasti osam meseci posle inicijalnog odbijanja istog projekta u 2014.

Za dizajn objekta je zadužena arhitektonska firma Herzog & de Meuron, najpoznatija po projektovanju olimpijskog stadiona u Pekingu. Izgradnja će koštati 720 miliona dolara i očekuje se da će biti završena 2018. godine. Ova trouglasta četrdesetodvospratna zgrada će primarno služiti kao luksuzni hotel sa 120 soba, dok će ostatak prostora popuniti kancelarije, lokali i kulturne ustanove. Tour Triangle će se nalaziti u jugozapadnom delu grada u okrugu Porte de Versailles. Budući da je taj deo grada deficitaran sa muzejima i znamenitostima u odnosu na ostatak Pariza, očekuje se da će ovaj neboder postati glavna turistička atrakcija.

Iako je gradonačelnica Anne Hidalgo izjavila kako je srećna i ponosna što će se takav spektakularni arhitektonski poduhvat nastati u Parizu, stanovnici grada, posebno oni koji žive u tom delu, su vest prihvatili sa manje entuzijazma. Glavna zamerka je visina, moderni stil i činjenica da će da štrči u odnosu na okolinu.

Parižani su inače poznati po otporu prema oblakoderima i redovno glasaju protiv labavljenja propisa kojima se zabranjuje njihova gradnja. Ovu bitku su ipak izgubili i videćemo kako će reagovati po završetku radova. Uostalom i Ajfelova kula je svojevremeno imala svojih neprijatelja, a danas je simbol grada.

Ako vas zanima kako će izgledati Tour Triangle, kao i njegov enterijer, pogledajte još slika u našoj galeriji.

Tour Triangle - prvi neboder u Parizu nakon 40 godinaOtvori galeriju
Kate Moss - život kao san U domu čuvene Kate Moss Nove građevine World Architectural Festival: Neverovatne nove građevine koje će obeležiti 2015. Cumbuca Chic: Saksije koje spajaju biljni i životinjski svet Cumbuca Chic: Saksije koje spajaju biljni i životinjski svet Arhitektura i režija Archidirector – kakvi bi slavni režiseri bili kao arhitekte ·