slavski-5
PULS GRADA · gastro

Kad jesen zakuca na vrata, počinje sezona slava koja se nastavlja i u hladnim zimskim danima. Bogate trpeze, mrsni i posni specijaliteti, novi recepti za sitne kolače… neizbežne su teme u ovom periodu godine. Slave su prilika da se prijatelji sretnu, zagreju u hladnim danima, uživaju uz lepu hranu i piće.

I pored toga što smo skloni preterivanjima svake vrste, posebno u jelu i piću, skloni smo i da zaboravimo da su glavna obeležja slavske trpeze u stvari veoma jednostavna, a to su slavski kolač i žito. U vremenu kad brzo živimo, na raspolaganju su nam razne mogućnosti, pa se tako najčešće odlučujemo da slavski kolač kupimo. Slavski kolač je važan deo slavske trpeze, treba znati šta je dobar slavski kolač i gde da ga nabavite ako ga ne pravite sami.

Simbolika

Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač odnosno vrsta hleba. Pravi se prilikom održavanja slave i uvek je okruglog oblika, kao pogača, i posebno se ukrašava figurama od testa. Obično na slavskom kolaču stoje slova ИС ХС НИ КА, skraćenica iz grčkog jezika, što je simbol vere. Ostali ukrasi simbolizuju želju za blagostanjem, napretkom i mirom u kući, pa se na kolač obično stavljaju ukrasi u obliku žita (klasja), bure vina, vekna hleba, cveće, golubica, knjiga (kao simbol uspeha u školi)… Iako se prave u čast sveca za kog se veruje da je zaštitnik porodice, svi slavski kolači su isti i ne razlikuju se od slave do slave.

A o tome šta je tajna dobrog slavskog kolača pričali smo s Vesnom Maslać, pekarkom iz Čačka koja je i zvanično napravila najlepši slavski kolač na nedavno održanom takmičenju profesionalnih pekara Pekarijada.

„Za slavski kolač je jednako bitno da je ukusan i da lepo izgleda. Zato se ukrasima posvećuje posebna pažnja. Moj je savet da se ukrasi naprave ranije i da budu spremni da se stave na umešen kolač pre nego što se stavi u rernu da se peče“, počinje priču o pripremi slavskog kolača Vesna Maslać.

Male tajne

Slavski kolač se pravi od kvasnog testa koje mora da se odmori barem pola sata. Zatim se testo prebacuje u modlu, a kad ponovo naraste, stavljaju se ukrasi i kolač se stavlja na pečenje. Vesna nam je otkrila i nekoliko saveta kako da slavski kolač uvek bude ukusan.

„U slavski kolač se stavlja malo više soli i šećera nego u običan hleb. Ja uvek stavim i koru od limuna koja kolaču produži svežinu, dâ posebnu aromu, a testo učini rastresitim. Kako bi kolač imao lepu boju i bio sjajan na površini, kolač, kad je pečen, premažem ušpinovanim šećerom.“

Ukrasi se prave od beskvasnog testa, a od umešnosti onoga ko ih pravi zavisi i lepota samog kolača.

Vesna Maslać u pekari Pons u Čačku, u kojoj radi duže od 20 godina, za velike slave napravi 400 do 500 slavskih kolača. Pons je pekara koja postoji već 27 godina, počela je kao mala porodična pekara, a danas ima 35 maloprodajnih objekata kao i veliki asortiman proizvoda koji se prodaju širom Srbije na policama maloprodajnih lanaca.

Najlepši slavski kolač

Vesna je nedavno i zvanično ponela titulu za najlepši slavski kolač. Pre nego što je počela da se ozbiljno bavi ovom vrstom hleba, Vesna je pravila i ukrašavala torte. Jednom prilikom posetila je jedan manastir kad su monahinje pravile ukrase za slavski kolač, i tu počinje njena ljubav prema ovoj vrsti hleba.

„Kad sam ih pitala za detalje i savete, rekle su mi da one nemaju blagoslov da me nauče, ali da ja imam oči i da mogu da ih gledam i tako učim zanat, gledam detalje, pustim mašti na volju. To je bio moj početak. Naravno da od umešnosti zavisi i lepota kolača, on je specifičan jer se pravi samo jednom godišnje, baš za tu priliku. To je nešto što se nosi iz kuće i uvek je lepše kad se on napravi u kući. Naravno, brzo se živi i nema se vremena, zato smo mi tu. Svaki kolač treba da ima slova, a ostali ukrasi se stavljaju po želji i nahođenju.“

Na drugoj po redu održanoj Pekarijadi, Vesna Maslać je dobila i prvu nagradu za najlepši obredni hleb.

„To je nekako kruna moje karijere, potvrda da sam u svom poslu postigla uspeh. Duže od 20 godina radim u Pekari Pons u Čačku, jedna sam od najstarijih zaposlenih ovde. Svi su me podržavali, bili uz mene, ohrabrivali me, i da nisam imala njihovu podršku sigurno ne bih ponela ovu značajnu titulu.“

Vesna kaže da pored torti voli da pravi i ostale obredne ili tradicionalne hlebove kao što je česnica koju pravi za grad Čačak, kao i prijateljski kolač koji se pravi za mladence i njihov srećan život.


shutterstock_548517778 Hrana za zimske dane: Ništa bez kašike shutterstock_725477977-cover Svetska kuhinja: Šta se to tamo puši? cover-kombuha Piće u trendu: Kombuha – novi život drevnog napitka ZOX_1164-cover Cantina De Frida: Fenomen koji traje i nastavlja da iznenađuje · · · · ·