Transeuropa
KULTURA

Međunarodni festival Transeuropa 2015 – Beyond the Fragments (Izvan fragmenata) održaće se u Beogradu od 1 do 5. oktobra. Reč je o festivalu umetnosti, kulture i politike, koji se organizuje od 2010. godine u različitim evropskim gradovima. U Beogradu je ove godine prvi put i tokom pet dana zgusnutog programa ponudiće mnogo toga. Očekuju se uzbudljive tribine, zanimljivi učesnici, različite perspektive, zajednički ciljevi. Fokus je na dijalogu o aktuelnim, dominantnim problemima u Evropi i svetu.

Dosadašnja praksa Transeuropa festivala bila je da se razna događanja organizuju u više evropskih gradova istovremeno, u toku samo jednog dana. Pokretač festivala, organizacija Evropske alternative, koju čini mreža partnerskih organizacija  čije je delovanje usmereno na promociju demokratije, jednakosti i prevazilaženje nacionalnih granica, odlučila je da se Transeuropa 2015 odvija u samo jednom gradu. Svojevrsna uvertira beogradskom izdanju festivala bili su razni događaji u mnogim evropskim gradovima, tokom čitavog septembra. Evropske alternative su prošle godine stupile u kontakt sa organizacijom Mikroart, u okviru koje deluje kolektiv Ministarstvo prostora.

“Do saradnje je došlo logično, s obzirom na to da se Evropske alternative i Ministarstvo prostora bave sličnim temama, i imaju iste ciljeve. Ministarstvo prostora je zvanični ovdašnji partner festivala. Prošle godine su počele pripreme za  njegovo održavanje i odabrani su prostori. To su  Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dom omladine Beograda, Kulturni centar Grad, galerija Remont i Magacin u Kraljevića Marka. Festival je podeljen u četiri programske celine – u glavnom delu programa održavaće se tribine, paneli, diskusije i radionice. Internacionalna selekcija učesnika će pokrenuti dijalog o dominantnim problemima sa kojima se Evropa suočava,  i sa mogućim rešenjima tih problema. Zanimljiv prateći program obuhvatiće  performanse, projekcije filmova, izložbe… koji odgovaraju na aktuelno, političko i ekonomsko stanje u Evropi,” navodi Virdžinija Đeković iz Ministarstva prostora.

Ona dodaje da će na samom početku festivala, 1. oktobra u Domu omladine, u 18 časova biti zanimljivo čuti Neformalno ćaskanje Pitera Sundea i Breta Skota. Bret Skot, novinar, aktivista i autor knjige  Jeretikov vodič kroz globalne finansije:  hakovanje budućnosti novca  govoriće o eksperimentima s novim formama finansijskog aktivizma i alternativnih ekonomija, i o saznanjima do kojih je došao. Njegov sagovornik Piter Sunde je broker i kompjuterski stručnjak, osnivač PirateBaya, BitTorrent pretraživača. Na svom blogu objavljuje tekstove u kojima izražava zabrinutost u pogledu pitanja centralizacije moći EU.

U petak, 2. oktobra u 20 časova održaće se veoma zanimljiva tribina Valuta našeg života: diskusija o informacijama. O slobodi informacija, velikom izazovu današnjice, govoriće Piter Sunde, Renata Avila iz Gvatemale, advokat za ljudska prava i intelektualnu svojinu,  kao i Angela Rihter iz Nemačke, pozorišna rediteljka koja je sarađivala sa Džulijanom Asanžom i Edvardom Snoudenom.

Virdžinija Đeković izdvaja i konferenciju  Kakav nezavisni kulturni centar nam treba? , koja će se održati u Magacinu, 4.oktobra u 14 časova. Razmatraće se pitanje ovdašnje nezavisne kulture, njenog delovanja, i otkrivanja novih prostora za kulturnu produkciju. Zanimljivi segmenti programa Transeurope 2015 biće  i promocija knjige Gentrifikacija Savamale Filipa Klausa, Jirgena Krušea i Dobrice Veselinovića, koja će se održati 3. oktobra u 17 časova u KC Grad, kao i poetski performans umetnika iz Sirije, 3. oktobra u 20 časova u klubu Petak, u Lominoj ulici.

Učesnici  beogradskog izdanja festivala Transeuropa 2015 biće mnogi, ovdašnji i inostrani, aktivisti, filozofi, novinari, umetnici… Zajednička nit svih je kritika savremenog društva i raspodele političke moći, težnja da se ostvare pravedniji društveni odnosi, i da se istraje u borbi za  ostvarivanje ljudskih i građanskih prava u kontekstu globalne krize, razvojnih ekonomija, migracija…

“Mislim da je održavanje ovog festivala veoma značajno, s obzirom da se Beograd polako uključuje u evropske tokove. Beograd je na rubu EU i nema mnogo prilike da vidi ljude koji se bave ovakvim temama kojima se ferstival bavi, koji istražuju i daju odgovore. Čar ovog festivala je i to što će publika moći da razgovara sa njegovim učesnicima, i van oficijelnih tribina i predavanja,” kaže Virdžinija Đeković.

11951210_1078197838881254_5172473619429898566_n StandUpFest 2015 – tri dana komedije u Beogradu GARF GARF – 1. Gothic Art Festival Rečotrrrč Rečotrrrč susreti u oktobru u Beogradu Otadžbina Pop kultura: Intimne ispovesti u žrvnju istorije