brawlin-betties-1197374_960_720cover
U VAZDUHU · urban flash

Niko ne voli uvek ljute osobe, ali ipak, svima nam se ponekad desi da bes prevlada nad hladnom glavom. Lako gubljenje živaca samo znači da nismo u stanju da adekvatno kontrolišemo svoja negativna osećanja pa nas zbog toga prati reputacija osobe „kratkog fitilja“, što svakako nije dobro.

Naša negativna energija utiče loše na osobe na koje je uperena, ali i na nas same.

Postavlja se pitanje da li je moguće iskoristiti bes koji osećamo za nešto pozitivno ili je on uvek karakterna falinka koje se treba što pre rešiti?

Bes se može pronaći kod svih životinja sposobnih za pokazivanje emocija što nam govori da postoji neki evolutivni razlog za njegovo postojanje. Taj razlog je opstanak. Naši preci koji su burnije reagovali na svakodnevne opasnosti kojima je bila izložena ljudska rasa su preživeli i imali potomke, pa je prirodno da i mi kao njihovi potomci pokazujemo iste emocije.

Bes može imati i druge funkcije u našem životu. Istraživač i autorka, Dr. Marija Rejnolds, smatra da osobe koje imaju problema sa besom, više preuzimaju rizike, što je u današnje vreme dobra adaptivna strategija u svetu brzih promena kakav je naš. Ona takođe tvrdi da nam bes može pomoći da promenimo svoje loše navike, povodom čega je izjavila: „Prava veština je promeniti fokus besa sa spoljašnjih okolnosti na nas same. Kada shvatimo u čemu grešimo, možemo efektno da iskoristimo negativnu energiju za nešto pozitivno; dakle recept glasi inatom do samopoboljšanja.“

Razmislite o tome sledeći put kada vas neko/nešto iznervira. Energija koju biste potrošili na iskaljivanje besa bi mogla biti bolje iskoršćena za rešavanje ličnog ili zajedničkog problema, poboljšanje performansi na poslu ili u drugim oblastima života, i na kraju, za vaš celokupan lični razvoj.

Pepeljuga ili pobegulja Tinderella sindrom: Zašto bežimo i pre zaljubljivanja? 12 Skulpture od tekstila monkey-business-illusion-cover Na ovom testu pažnje pada 50% ljudi family-photoshoot-funny-retouch-lesa-hall-16-5a5c601690c2cover Porodica sigurno nije očekivala ovakve slike od profesionalne fotografkinje · ·