Vesta Tilly obučena kao muškarac
KULTURA · fotografija

Da li vam se ponekad čini da ako bi naši preci znali pola stvari koje su prihvaćene danas, verovatno bi se prevrnuli u grobu? Ali šta ako utvrdite da većina tih stvari njima uopšte nije nepoznata, da i oni imaju gomilu sopstvenih tajnih aktivnosti koje su nama potpuno nepoznate. Još u grčkoj, paganskoj i hindu mitologiji možemo naći dokaze o ljudima koji su se oblačili kao osobe suprotnog pola povodom različitih običaja, pozorišnih predstava ili muzičkih nastupa.

Poznata je priča o Mulanu, to jest devojčici u Kini u 6. veku koja se oblačila kao muškarac kako bi preuzela mesto svoga oca u vojsci, na osnovu koje je nastao film u Dizni produkciji. U periodu između sredine 19. veka i Prvog svetskog rata oblačenje u odeću koju tradicionalno nosi drugi pol zabranjeno je u 45 američkih država. Ali to znači da je ovaj životni stil u potpunosti nestao.

Početkom 20. veka žene su počele masovnije da rade, često u fabrikama i na mestima na kojima su do tada radili isključivo muškarci, pa su morale da preuzmu i deo njihove radne uniforme, to jest pantalone. Ono što je muškarce plašilo je mogućnost da žene postanu previše samouverene i zaborave na „svoje mesto“ u odnosu na muškarce. Neke od kultura i danas brane ženama da nose pantalone.

U našoj galeriji pogledajte kako su izgledali ljudi koji su pokušavali da izraze kako se osećaju i često nailazili na oštru osudu sredine:

Transvestiti iz prošlostiOtvori galeriju
balerinapsi Mala balerina i njeni psi Seb Janiak Izložba francuskog fotografa Seba Janiaka u Luci Beograd Beautiful_places_in_Budapest21_cover Budimpešta je najlepša tokom jeseni pagecoverjesen Jesenja magija širom sveta ·