Boris i Doris Bizetić
U VAZDUHU · pop trash

Možda neko posle bolnog raskida sluša pesme poput „Lažljiva“ Vlade Georgieva ili „Drobiću ti kičmu“ Zaklane čeljadi, ali moja lista predloga za ovu priliku donosi osam numera sa znatno više pacifizma. Bazirano na istinitim događajima.

Mišo Kovač – Dalmatino

Mišo Kovač je jedan od onih ljudi koji su tu da nas podsete da ima mnogo gorih stvari od ljubavnih patnji, da ne ulazimo u detalje njegovog burnog i bolom ispunjenog života. Istovremeno nam ovim divnim, toplim tekstom kazuje da postoje i druge vrste ljubavi. One koje ne ulaze u kategoriju međuljudskih odnosa, već mirisa, ukusa, zvukova i boja rodnog kraja.

Nervozni poštar – Ja živim sam

Objašnjenje nije potrebno, samo napomena da svi koji žive u zabludi da je obrada Ace Lukasa bolja od originala (ako uopšte znaju za njega) treba hitno da se dozovu pameti.

Žika Antić – Šta ću noćas u kafani

Osim što je jedan od najsjajnijih bisera epohe Televizije Palma, ova pesma je i vrlo lep podsetnik da alkohol (ili nešto teže) ne može da popuni prazninu u duši i da je mnogo lekovitije putovati, šetati, raditi, baviti se sportom i/ili nekom vrstom umetnosti.

Amadeus bend – Možda

Ko god obrati pažnju, a sklon je da Leskovčanima oprosti epizodu sa žandarmerijom, reči ove pesme verbalizovaće mu neku bolnu uspomenu iz prošlosti. Neverovatan je talenat tekstopisaca izašlih iz šinjela Marine Tucaković da vokabularom koji ne prelazi 1000 reči uzburkaju najbazičnija, ali i najvažnija ljudska osećanja. Čak i kod nekih od nas koji sebe nazivamo intelektualcima. Još dve činjenice vezane za ovu pesmu – jako je zgodna za pevanje pod tušem, a original je inače grčki.

Miley Cyrus – We Can’t Stop

Zarazni treš-pop megahit koji nam poručuje isto ono što nam je Freddie Mercury poručivao neposredno pred smrt – da se, uprkos svemu, šou mora nastaviti. Inače, pesma se našla na listi i iz ličnih razloga, pošto je, baš onih dana kad smo bivša i ja raskidali, postala poslednja u nizu „naših pesama“. A i valja imati jednu na engleskom.

Džej – Rađaj sinove

Još jedna numera koja je, pored očigledne pripadnosti ovoj listi, na njoj završila i zbog toga što me asocira na već pomenutu žensku osobu. Naime, jedne romantične večeri u njenom stanu odgledali smo film Transsiberian Brada Andersona. Koliko mu je The Machinist dobar, toliko je ovaj loš, ali sećanje je ostalo. Sećanje na Sibir, tamo dokle je Džej spreman da ide za izgubljenom ljubavlju.

Sneki – Bumerang

Godinu dana posle prethodno opisanih događaja, videli smo se i popili par piva. Bilo je zaista lepo. Ali taj susret, bio greška ili ne, svakako je proizveo iluziju. Fatamorganu nekadašnje (prividne) sreće. Kada je ona iščezla, iza nje je ostao ovaj refren. Od prve do poslednje reči. Sa bonus povoljnom okolnošću da u njemu nema nijedne gramatičke odrednice roda, te sa njim ravnopravno mogu da se poistovete i muškarci i žene.

Boris Bizetić – Moje bivše devojke

Sve prethodne numere bile su samo uvertira za ovu šansonu, koja je sve dobre i loše strane ljubavi sažela u tri nesvakidašnja minuta. Obratiti posebnu pažnju na spot, delo kantautorove pomalo zaboravljene starije ćerke, Anite Bizetić.

Svadbarski DJ Tema: Svadbarski DJ Sladak život Slučaj B92 i “Sladak život” Jay-Z i Beyonce Beyonce i Jay-Z “preuzeli” Luvr Jedna od čuvenih scena iz ''Davitelja'' Top 10: Sećanja jednog deteta ’80-ih u SFRJ ·