Moda u ishrani u 2016.
PULS GRADA · zdravlje

Trebalo bi da znate da su ovi trendovi nastali kao rezultat pretraga po društvenim mrežama, koje su pokazale da će se u 2016. godini neke stvari prilično promeniti u odnosu na ono što smo do sada videli i jeli. Ako vas je izveštaj prema kojem je slanina kancerogena zbunio, onda će ovih 5 novih, a starih trendova u ishrani da vas dodatno „dokusure“. Sve je počelo kao potreba da se američkim stanovnicima promene navike u ishrani, koje su bile prilično loše, ali sistemom spojenih sudova stvar je postala merodavna i u drugim krajevima sveta, i više nego što je to bilo očekivano.

Ideja svetske zdravstvene organizacije jeste da ljudi daju sve od sebe da loše navike u ishrani iskorene i da se ne plaše da probaju one proizvode koje do sada nisu. Na konkretnom primeru to znači da ne morate odmah da postanete vegan, ali ne bi bilo loše da umesto što svakoga dana jedete meso, napravite pauze. Ovo su namirnice o kojima će se tokom 2016. dosta govoriti:

1. Nove vrste mesa

Možda volite piletinu, ali ako je svakodnevno jedete velike su šanse da će vam uskoro dosaditi. Nova vrsta mesa, i to ribljeg, preporučuje se kao odlična zamena za piletinu, a budući da ljudi nisu istrebili ovu vrstu ribe, moći ćete da uživate u njoj. Reč je o vrsti soma, koji se zove – plavi som, i koji ima sjajan odnos zdravih sastojaka i masnoća.

2. Vino u konzervi

Potrošnja vina po glavi stanovnika u SAD-u raste iz dana u dan, pa su tamošnji proizvođači rešili da vino pakuju u konzerve, verovatno zbog bolje zarade, a ne zbog finijeg ukusa. Ako volite vino, gledajte da izbegnete da ga pijete iz bilo čega drugog osim stakla… Samo onima koji nisu dovoljno informisani ispijanje vina iz konzerve može da zvuči kao dobra ideja!

3. Sve na bazi bilja, pa čak i pljeskavica

Ako svakodnevno jedete povrće, zaboravite na ovaj deo teksta, jer se on odnosi isključivo na ljude koji ga jedu jednom godišnje, ako izuzmemo krompir. Njihovi izgovori mogu biti različiti, ali je sada već svima prilično jasno da se rak debelog creva ne dobija od brokolija. Već i u domaćim radnjama, i to ne samo zdrave hrane, možete pronaći pljeskavice od povrća – dajte im šansu, savršene su!

4. Probiotici i kombuha

Kombuha je odlična zamena za sve one koji vole blago gazirana pića, ili ledeni čaj. Ova godina će u mnogim zemljama biti posvećena fermentisanim proizvodima, što znači da će mlečni proizvodi, kefir, različiti napici kakav je korejski gochujang i kimchi biti veoma popularni, i da će se o njima mnogo govoriti.

5. Bez glutena i zamene za pšenično brašno

Ishrana bez glutena je možda pošast savremenog doba, ali brojke kažu da ovakva vrsta ishrane ima sve veći broj obožavalaca. Na vama je da sami procenite da li vam pšenica godi ili ne, a u zamenu za dotičnu na tržištu se pojavljuje veliki broj drugih tipova brašna – od onog napravljenog od mahunarki, preko onog od egzotičnih trava, do brašna od badema i oraha.

Snažna psiha 10 znakova da ste psihički snažniji i stabilniji od drugih Namirnice protiv virusa Idealne namirnice za jačanje imuniteta i skidanje temperature cover1 Kako da kreirate maštovit zimski jelovnik cover1 Stevia – slatka revolucija · · · · ·