Odgovorna konzumacija piva
U VAZDUHU · promo

U 2016. godini je bilo 4.216 saobraćajnih nesreća uzrokovanih upotrebom alkohola, u kojima je poginulo 128 ljudi, dok je među vozačima koji su učestvovali u saobraćajnim nesrećama najviše osamaestogodišnjaka; simpotimi depresije javljaju se kod 40% osoba koje učestalo konzumiraju alkohol, dok je u grupi muškaraca od 15-29 godina u Evropi, svaka četvrta smrt povezana sa alkoholom, izneto je danas na Tribini o odgovornoj konzumaciji, koju je Udruženje pivara Srbije sa partnerima organizovalo u Domu omladine u okviru kampanje „Trezno i oprezno, izaberi odgovorno.“

Na Tribini je istaknut kulturološki aspekt konzumacije alkohola u Srbiji prema kome se alkohol konzumira već u dobu od 10 godina, kao i da su mladi uzrasta od 15-35 godina posebno ugrožena grupa  kada  je  reč o neumerenoj  konzumaciji  alkohola.  Pored  socioloških,  istaknute  su  i ekonomske posledice neodgovorne konzumacije.

Učesnici tribine bili su izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i ekspert za pitanja alkoholizma dr Ivica Mladenović, potpredsednica za odnose sa javnošću AIESEC-a Milena Marković, novinar i urednik portala „Vice“ Galeb Nikačević, pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, rukovodilac programa NGO „Re Generacija“ Irena Molnar.

„Alkohol je neraskidivi deo srpske tradicije i kulture i evidentno je da naši građani vole, ali ne znaju da piju, tako da umesto da alkohol bude fini katalizator dobrog raspoloženja i zadovoljstva, često postaje okidač za agresivno ponašanje i postupke opasne po život“, izjavio je prim. dr Ivica Mladenović, ekspert za pitanja alkoholizma i bolesti zavisnosti.

U  narednim godinama kampanja ima za cilj da okupi što veći broj zainteresovanih partnera iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, kako bi se ujedinile na tome da se javnost informiše i edukuje o značaju odgovornosti i umerenosti u konzumaciji piva.


HyperFocal: 0 Otvoren hotel InterContinental Ljubljana 13439082_1044201142282859_1041024597982075214_ncover Razbijte rutinu mini odmorom Moja Kravica trougao Kako se pakuje „Moja kravica“? Zepter Therapy Air Ion Kako se zaštititi od ambrozije i sve većeg zagađenja vazduha? ·