IMG_2732_cover
PULS GRADA · gastro

Organski proizvodi postali su deo globalnog trenda u savremenom načinu života. Ipak, i dalje se postavlja pitanje da li je to još jedan trik prehrambene industrije ili je zaista pravi izbor koji treba napraviti kako bi svakodnevno činili nešto dobro za sebe i svet oko nas? Kako bismo razrešili ovu dilemu dajemo 3 ključna razloga zašto se odlučiti baš za organsku hranu:

1. Povratak starim vrednostima i ukusima

Put od njive do trpeze postaje sve duži, a naša potreba da znamo šta zapravo jedemo postaje sve veća. U modernom i ubrzanom vremenu ukome živimo, kada ne možemo baš svaki obrok da pripremimo sami, niti da sastojke nabavimo od bake na pijaci, potrebno nam je da imamo garanciju kvaliteta i porekla onoga što jedemo. Organska hrana nam pruža upravo to!

Osnovna razlika između konvencionlane i organske hrane je u tome što se u organskoj proizvodnji teži ka minimalnoj upotrebi veštačkih materija i onih koje nisu poreklom sa same farme. Prerađeni organski proizvodi se dobijaju od sirovina iz organske proizvodnje bez pesticida, veštačkih boja i aroma. U samoj organskoj proizvodnji često se pribegava starim otpornim biljnim i životinjskim vrstama koje mogu da opstanu i rađaju bez upotrebe pesticida, herbicida i hemikalija. Tako smo, zahvaljujući upravo organskoj proizvodnji, u prilici da konzumiramo hranu koja je bila na trpezi naših predaka, poput spelte (krupnika), ovsa, prosa, kinoe, amaranta… Smatra se da su drevne žitarice hranljivije od savremenih, posebno ako se konzumira celo zrno.

2. Pogodna za svaki obrok

Brza hrana i „grickalice“ najčešće su nam prvi izbor kada želimo da utolimo glad, ali i za ovo postoji adekvatna organska alternativa, te je „dm“ kreirao asortiman koji vas prati od jutra do večeri. Za moćan početak dana u dm drogerijama na dohvat ruke je mnoštvo ukusnih organskih proizvoda idealnih za doručak: kafa, slani i slatki namazi, ovsene kaše, razne vrste muslija, hleba, džemova i putera od koštunjavog voća. Ako želite moderni „super doručak“ napravite smoothie napitak od organskih sokova, biljnih mleka, žitarica i moćnih semenki. Tu su i organska gotova jela u zgodnim pakovanjima za put ili posao: veganska tabule salata od bulgur pšenice, mediteranski rižoto s šampinjonima ili slasne čorbe.

Matični sokovi, orašasti plodovi, čokoladice, med ili mača čaj mogu da budu odličan i brz izvor energije za užurbani dan. Za one koji uživaju u pripremanju jela tu su razne vrste testenina, brašna, ulja, soseva, kao i mnogo egzotičnih žitarica, a za bebe su posebno osmišljeni babylove i dmBio organske slane i slatke kašice. A sve to „na dohvat ruke“, u preko 70 dm drogerija širom Srbije.

3. Očuvanje životne sredine i human tretman prema životinjama

Hrana odavno ne predstavlja samo način zadovoljenja pukih fizioloških potreba već i način da iskažemo svoj stav i podržimo ono do čega nam je stalo. Proizvoditi organske namirnice znači razumeti prirodu i njena bogatstva i upotrebiti je na pravi način. Takođe, osnov biološkog uzgoja životinja počiva na prihvatljivim uslovima i načinu držanja životinja koje slobodno pasu na otvorenim ekološkim pašnjacima, borave u stajama s puno dnevnog svetla i svežeg vazduha, na suvim i mekanim površinama za ležanje. Životinje dobijaju isključivo biološku ishranu bez dodataka koji potiču rast i masovni uzgoj. Na poljima nema hemijsko-sintetičkih sastojaka koje bi služile kao đubrivo, već se isključivo koristi prirodno đubrivo.

Zato bez dileme. Birajte pametno, birajte organsko!

shutterstock_638230030_COVER Leblebije – semenke koje čuvaju vitalnost _DSC5170_cover Ping Pong PAUZA: Najbolja azijska kuhinja u centru grada cover 5 koktel II deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (II deo) CPI_9327_cover Celer: Nacionalna kuhinja u modernom stilu · ·