Krimi serije
KULTURA · film/TV

Ako vam je, kojim čudom, ipak preostalo nešto vremena od silnog serijašenja (i praćenja naših, naravno, vazda pouzdanih preporučiteljskih tragova) imamo još nekoliko novijih izazova za vas. Zajednički sadržatelj u ova tri slučaja mogao bi da bude upadljiviji ili diskretniji flert sa krimi-okvirom i pratećim finesama.

The Sinner (Grešnica)

O čemu je: Mlada majka i predana supruga, naoko, bez ikakvog povoda ubija nepoznatog mladića na krcatoj plaži pokraj malenog grada. Iako se isprva čini da je reč o zločinu koji i sama počiniteljka hitro priznaje, ispod površine kulja znatno složenija i  surovija misterija.

Zašto: Reč je o neosporno najprijatnijoj deliciji iz ovog odeljka igranog sadržaja TV pedigrea; mini-serija od samo osam epizoda pruža zbilja eksplozivnu, intrigantnu, inteligentno koncipranu i skockanu misteriju sa sijaset rukavaca, koji dodatno usložnjavaju ovo gusto tkanje destruktivnih poriva, mraka, osvete i prećutnih lomova. Tempo izlaganja je izvanredan, napetost i zaista raste iz epizode u epizodu, a Jessica Biel je maestralna u zahtevnoj ulozi samozatajne i napaćene optuženice. Poštovatelji (barem izvesnih delova) serije Girls i brojnih indie filmova višeg ranga znaće da cene pojavu Christophera Abbotta, dok je za starostavnije tu nepogrešivo pouzdani Bill Pullman. Posebno je zanimljivo da je reč o adaptaciji romana nemačke autorke Petre Hammesfahr, bez vidljivijih šavova na toj putanji amerikanizacije polaznog štiva.

Ali: Jedna jedina zamerkica – Jessica Biel je ipak previše zrela za ulogu koju tako vrsno tumači. Ako to ikome može da ozbiljno zasmeta.

Mr. Mercedes (Gospodin Mercedes)

O čemu je: Na prvi pogled ovo je priča o psihotičnom ubici koji je ukradenim mercedesom uleteo u gomilu nesrećnika i tako ih pobio i u međuvremenu penzionisanom policijskom detektivu, nepopravljivom samotnjaku i mrgudu koji pokušava da mu uđe u trag.

Zašto: Za one prečicama sklone, reč je o adaptaciji proze hiperprolifičnog Stephena Kinga. Osim toga, budući da to odrednica one zahtevnije najčešće može i da odbije, ovde se radi o napetoj i filmski izdašno u delo sprovedenoj priči jasnog žanrovskog profila, koja sa lakoćom u pamet doziva brojne vrle radove iz žanra nasilnih trilera. Gospodin Mercedes na suštinskom nivou baštini dominatni žanrovskih izraz filmskih devedesetih godina prošlog veka, uspešno ga prevodeće u televizijsku sadašnjost. To ni ne čudi ako se malo dublje zaroni u faktografiju – kreator i producent serije je David E. Kelley, sa, dakle, još jednim sočnim i izvrsnim TV radom nakon trijumfalne Big Little Lies od proletos. Brendan Gleeson, Harry Treadaway, Kelly Lynch i Holland Taylor su savršeno savršeni u ulogama koje tumače.

Ali: Nema!

Tin Star (Limena zvezda)

O čemu je: Britanac, sada šerif u američkom planinskom gradiću na čije rude kidišu korporativni jurišnici, već na samo početku postaje žrtva i svedok brutalnog zločina u stilu mafijaške egzekucije. Osumnjičenih je podosta, bes u šerifovoj duši vri i preti da sruši sve pred sobom, a tu su, gle čuda, i duhovi prošlosti.

Zašto: Ponajpre jer je u pitanju serija koja dobija na uzbudljivosti i osobenosti kako odmiču epizode – nakon konvencionalne prve epizode, koja, doduše, donosi donekle iznenađujuću završnicu, kreće poigravanja sa linearnošću radnje, vremenskim okvirom i samim izrazom. Tu negde ova serija uspeva da izvrda iz stupice brzih analogija i poređenja sa, recimo, Sinovima anarhije, Banšijem, Pravednikom…, negde kod četvrte-pete epizode ponajviše približivši se seriji Rectify, sa kojom, uostalom, deli i istog američkog emitera (kanal Sundance). Ta upadljiva stilska fluidnost u isti mah i prednost je i sputavajući okvir za Limenu zvezdu, te ostaje da se vidi dokle će se i sa koliko će se smisla, artikulisanosti i stila stići do kraja desete epizode, koliko je predviđeno za ovu inicijalnu sezonu.

Ali: Nekim čudom, najslabija među krupnim karikama ovde je Tim Roth u glavnoj uloui i u očito lošijoj glumačkoj formi. Srećom, tu i tamo serijom prokrstari krasotica Christina Hendricks.

stranger-things-season-2-eleven-1507900810cover Stranger Things: Poslednji trejler pred drugu sezonu BRcoverkisa 5 nezaboravnih filmskih scena na kiši Dinastija Semi-Džo je sada muško!: O fenomenu „Dinastije“ u deset tačaka Room 104 i The Guest Book Serije koje se dešavaju u hotelima: The Guest Book & Room 104 · · · · ·