Krimi misterije
KULTURA · knjige

Sistemom tri-po-tri, a uz poneki zajednički sadržatelj stižemo do priče i o tri posve raznorodne misterije koje su nedavno obogatile knjižarsku ponudu Srbije. Sličan se sličnom raduje, a đavo se, vele, krije u detaljima, otud i ovaj skup u kom tri pisca u okvirima istog/sličnog žanra, srećom, pronalaze dovoljno osobenosti i zasebnih pristupa i pratećih ukrasa.

Prije nego što zaspim (kod nas prisutan u izdanju zagrebačke centrale VBZ-a i u prevodu Martine Burulić) roman je do sada nepoznatog S. Dž. Votsona, koji je, međutim, na račun ovog svog dela pobrao silne pohvale, a uskoro nas očekuje i ekranizacija u kojoj glavne uloge tumače Nicole Kidman, Colin Firth i Mark Strong. U suštini ovaj roman počiva na posve jednostavnoj premisi – glavna junakinja ima amneziju, ima sposobnost kratkoročnog pamćenja, ali nije kadra da upamćeno zadrži nakon što se narednog dana probudi, koja nakon par decenija u paklu izmaglice i mraka, pokušava da razmrsi misteriju svog stradanja, pri tom zapadajući u sumnju i one koji očito žele da joj na tom putu pomognu. Kažu da je pored straha od smrti jedan od najsnažnijih ljudskih strahova upravo strah od gubitka identiteta, a Votson okvir za svoj paranoidni, sistematski i laganim ritmom ispričani triler pronalazi upravo u nepouzdanom pamćenju, kao pretnji i za najpotvrđenije od svih identiteta. Votson zna gde treba da stane, ne srlja u ekplikatorska preterivanja, a  Prije nego što zaspim na kraju biva izvanredan primer efektnog spoja žanra i glavnotokovske proze.

Džon Le Kare je pokazao zavidnu pripovedačku formu u svom nedavnom poduhvatu, romanu Osetljiva istina (objavio Evro-Giunti, preveo Danko Ješić). Ovo  je špijunska misterija koja se bavi skorijim obaveštajnim nadgornjavanjima krupnih igrača, a kao i obično Le Kare svoje tihe junake u blagom raskoraku sa istinskim htenjima gura u vrtlog obaveštajnih službi, velikih sila, krupnog kapitala, mnogostrukih igara, a sada su tu i privatni vojni preduzimači. Misterija se konkretnije tiče prodaje tajni, sve to u okruženju političkog vrha Londona i zabiti Gibraltara, a Le Kare lagodnim izlaganjem i znalački postignutom atmosferom nelagode, tinjajuće opasnosti i diskretne melanholije ovde pokazuje da je izvodljivo stvarati superiornu, uz to i elegantnu prozu na špijunske teme i u kontekstu posthladnoratovskih i neohladnoratovskih drastičnih promena u svetu.

Bivši glumac Mark Bilingem u svom krimiću Plašljivac nimalo ne beži od savremenih kanona whodunit štiva. Plašljivac (objavila Laguna, preveo Nikola Pajvančić) jedan je  iz serije romana o detektivu Tornu, prekaljenom, ogrubelom, ciničnom i neustrašivom lovcu na ubice, i Bilingem ovde ne zazire od stereotipnih postavki. Srećom po njega i čitaoce, autor uspeva da priču o lovu na par sinhronizovanih serijskih ubica predoči kao vibrantnu misteriju, a poseban ukras on iznalazi u vidu primetne amerikanizacije koju potom skladno sjedinjuje sa tipskim britanskim okolnostima i naravima.

Kurt Vonegat "Doručak šampiona" Prikaz knjige: Kurt Vonegat „Doručak šampiona“ Game of Thrones George R.R. Martin objavio poglavlje iz nove knjige Todd Selby Selby: Ekstravagantni kreativci zabeleženi na fotografijama Poznati ljubitelji seksa 10 čuvenih zavisnika od seksa u popularnoj kulturi