Tri nove serije
KULTURA · film/TV

Već smo konstatovali da je ponuda serija sve veća i raznovrsnija, pa su preporuke neophodne kako bi se čovek snašao u tom obilju. Zato sledi osvrt na tri serije koje su definitivno zaslužile da budu svrstane među one koje zavređuju pažnju. Kliknite, pa da krenemo!

Za početak, reč-dve o povratku Asha Williamsa… Bruce Campbell je ovog vragolana prvi put tumačio davne 1981. godine u kultnom hororu Evil Dead (kod nas nesrećno prevedenog kao Zla smrt). Usledila su još dva filma (1987, 1992), a onda dugo, dugo zatišje. Mnogo godina kasnije, reditelj Sam Raimi je odlučio da „vaskrsne“ svog voljenog junaka – ovoga puta dodelivši mu naslovnu ulogu u televizijskoj seriji Ash protiv zlih mrtvaca (Ash vs Evil Dead). Deset polusatnih epizoda prve sezone donosi vešto izbalansiran spoj komedije i horora. Nisu, istina, sve epizode podjednako dobre, što, na sreću, ipak previše ne remeti ugođaj. Po tonu najsličnija drugom, najvoljenijem delu serijala, ova TV inkarnacija sadrži sve potrebne sastojke. Pored raspoloženog Bruca Campbella, u seriji glume Ray Santiago i Dana DeLorenzo, baš kao i Lucy Lawless (Xena: Princeza ratnica). Tri dana pre emitovanja pilota, Starz je odobrio i drugu sezonu.

Nakon uspešnog Daredevila, Netflix je prikazao još jednu seriju zasnovanu na Marvelovim stripovima. Jessica Jones za glavnu junakinju ima nadljudski snažnu buntovnicu koja odbija da nosi kostim. Prva sezona od 13 epizoda prikazuje njen sukob sa Killgraveom, sociopatom koji može da upravlja voljom drugih (glumi ga David Tennant). Serija je dobila brojne pohvale zbog mračnog tona i nezgodnih tema sa kojim se hvata u koštac, a najviše komplimenata je dobila Krysten Ritter koja tumači naslovnu junakinju. Jessica, naime, nije samo ženska varijacija muških superheroja, nije Batman u suknji, ona je suštinski drugačija i specifična. Ne uklapa se, beži od slave i kontakata sa drugim ljudima. Pored Ritterove i Tennanta, u seriji se pojavljuju Rachael Taylor, Carrie-Ann Moss i Mike Colter. Druga sezona je već dobila zeleno svetlo.

Syfy ima sve bolju ponudu. Krajem 2015. godine počelo je emitovanje naučno-fantastične serije Prostranstvo (The Expanse), zasnovane na serijalu romana koji pod pseudonimom James S.A. Corey pišu Daniel Abraham i Ty Franck (imajte u vidu: Laguna je objavila prve tri knjige na srpskom, četvrta je u pripremi i izlazi u maju 2016. godine). Prva sezona je zasnovana na romanu Buđenje nemani i prati tri narativne linije koje se odigravaju na različitim lokacijama u Sunčevom sistemu (Zemlja, Pojas asteroida, Mars). Serija je krcata događajima – a glavna intriga se vrti oko sukoba vlade Zemlje i revolucionara sa Spoljnih planeta. Glavne uloge tumače Tomas Jane i Steven Strait, a podršku im pružaju Dominique Tipper, Cas Anvar, Wes Chatham i Shohreh Aghdashloo. Scenaristi Mark Fergus i Hawk Ostby su pre svega poznati po radu na filmovima Potomci i Iron Man. Nakon prve (deset epizoda), sledi druga sezona (trinaest epizoda) koja će, pretpostavlja se, biti zasnovana na Kalibanovom ratu, drugom romanu iz serijala.

"X-Files" i "Breaking Bad" Koje sličnosti dele serije „The X-Files“ i „Breaking Bad“ Automatski nacrt „Meda sa severa“ od sutra u bioskopima Telefon Telefonski razgovori na filmu Oni nisu dobili Oskara Oni nikada nisu dobili Oskara · ·