photo-1488117382278-329ccc22eecb
U VAZDUHU · urban flash

Kako znate da je neko prava osoba za vas? Uprkos brojnim novinskim člancima na tu temu koji kategoriju idealnog partnera poistovećuju sa frazama poput „on/ona mi donosi kafu u krevet” ili „njemu sam lepa i bez šminke”, činjenica je da je reč o daleko kompleksnijoj temi. Zbog toga vam u nastavku otkrivamo tri netipična, ali vrlo jasna signala koji mogu sugerisati na dugovečnost vaše veze.

Naravno da se lepo ponašanje, uzajamno poštovanje i fini maniri podrazumevaju. To je ipak preduslov za početak bilo kakve priče sa srećnim krajem… No, ukoliko sve to već znamo, šta je onda to na šta treba da obratimo pažnju?

Maks Blumberg, psiholog i profesor na londonskom univerzitetu Goldsmiths izneo je svoje mišljenje na temu elemenata koji jednoj vezi mogu obezbediti sklad i stabilnost na duže staze…

1. Vodite konstruktivne rasprave

Ukoliko se hvalite činjenicom da se sa partnerom nikada niste posvađali ili ušli u ozbiljniju raspravu, znajte da je takvo ponašanje gore za vašu vezu nego da se svađate non-stop. „Ukoliko u vezi nema konflikta, to može biti znak vrlo monotone veze ili činjenice da ste jednostvano prerasli jedno drugo”, ističe Blumberg.

Ipak, uspeh jedne veze ne zasniva se na konfliktima, već na spremnosti i sposobnosti partnera da ih reše na najbolji mogući način. To znači da nikada ne treba da reagujete na prvu loptu, već da sačekate neko vreme da vas ljutnja ili bes malo prođu, te da onda mirne glave popričate sa partnerom o spornoj temi, kako u afektu ne biste rekli nešto zbog čega ćete se kasnije kajati.

2. Uživate u trenucima dokolice

Medeni mesec, romantične večere i izlasci jesu sjajan način da uživate sa partnerom… No, kada početna euforija splasne, bitno je znati kako sa partnerom uživati u zajedničkim trenucima, iako niste isplanirali ništa posebno. Umeće uživanja u svakodnevnim, jednostavnim aktivnostima poput odlaska u nabavku, gledanja omiljene serije na Netflix-u, spremanja večere ili jednostavnog maženja na kauču, ključno je za opstanak veze.

3. Razgovarate o svom odnosu

Ne, ovde ne mislimo na razgovor sa drugim ljudima, već isključivo na razgovor između samih partnera. Reč je o njihovoj spremnosti i rešenosti da se suoče jedno sa drugim, iskreno razgovaraju o svojoj vezi i čuju šta ono drugo ima da kaže. Blumberg preporučuje ovu vrstu razgovora na svakih šest meseci kako bi partneri prošli kroz sve bitne stavke svoje veze, rešili potencijalne nesuglasice, preispitali prioritete i isplanirali dalje korake.

Poenta nije da od tog razgovora pravite dramu, već da mu pristupite prijateljski i sa najboljim namerama, a sve sa ciljem kako biste poboljšali svoju vezu i oboje se osećali potpuno ispunjeno i srećno u njoj.

pjimage (99) Laži koje su vam govorili dok ste bili deca, a u koje i danas verovatno verujete pjimage (93) Ovo je pravi razlog zašto je toalet papir bele boje photoshop-cover Pripremite se za smeh: Najbolji radovi sa takmičenja u Fotošopu pjimage (83) Odgovorite na neprijatna pitanja tako da vam ih nikada više ne postave · · · · ·