THE LOCH 2017 pic_cover
KULTURA · film/TV

Bilo je izvesnih, prilično glasnih spekulacija da će se Brexit loše odraziti i na tamošnju televizijsku produkciju, ali, barem na ovom uzorku koji upravo sledi, razloga za brigu i po toj osnovi zasad zapravo nema. Nove britanaske krimi-serije (ukupno uzev) i dalje pokazaju visok i zadovoljavajući nivo izrade i upotrebljivosti. Sledi ilustracija kroz tri sveža ogledna primera.

Born to Kill

O čemu je: Brižna majka, medicinska sestra po vokaciji, neposredno pred povratak bivšeg muža sa odsluženja dugogodišnje zatvorske kazne, počinje da sumnja da njihov zajednički sin, šesnaestogodišnjak, razvija ozbiljne i pogubne sociopatske i psihopatske sklonosti. Dodatnu nevolju predstavlja i to što je majka odgajala sina uveravajući ga da mu je otac davnih dana stradao u nezgodi.

Zašto: Born to Kill, serija jednostavne postavke i krajnje konsekventnog izraza, u četiri epizode, donosi jasan i efektan odjek uglavnom američkih psiho-trilera iz devedesetih godina prošlog veka, i na tom planu svojevrsne idejne mimikrije ona u priličnoj meri i uspeva. U ovom TV radu je sve na svom mestu, ali ipak ključni adut naprosto jeste mladi Jack Rowan u savršeno odrađenoj ulozi mladića koji blansira između prenaglašene uljudnosti i dobroćudnosti i psihopatske silovitosti, i biće pravo čudo ako ga uskoro Holivud ne preuzme pod svoje. A tu su i Romola Garai (The Hour) i Richard Coyle (Coupling Parovi).

Ali: Born to Kill bi definitivno još bolje funkcionisao u formi filma uobičajene minutaže ili dvodelnog TV filma, ali ljudi smo, te moramo s vremena na vreme imati razumevanja i za zakone TV tržišta.

Fearless

O čemu je: Neustrašiva advokatica i višedecenijski borac za ljudska prava usred slučaja odbrane grupe Arapa pod sumnjom za pomaganje Islamskoj državi, preuzima i slučaj ponovne odbrane čoveka koji je (kako tvrdi, pod prisilom) početkom ovog veka priznao ubistvo maloletnice koje nije počinio.

Zašto: Fearless je u ovom poretku stvari, unutar ovde predstavljene trojke, najcelovitiji dokaz očekivano visokih kvalitativnih dometa krimi-serija iz ostrvske ponude. Ova dvokraka priča u šest epizoda dobija filmski tretman, i u produkcionom i u narativnom smislu, te budući gledaoci mogu da očekuju zreo i odličan TV rad, koji, pored svega, u priču uvodi i važan motiv ugrožavanja privatnosti od vazda paranoidnog državnog aparata u eri podmaklog digitalnog pakla.

Glavna glumica, Helen McCrory, je i ovde izvanredna, a autori Fearless-a su se vidno nadahnuli i legendarnom britanskom serijom Edge of Darkness iz 1985. (pre desetak godina u Americi preinačenoj u film sa Melom Gibsonom i Bojanom Novaković), a upućeni znaju koliko je pametan i podesan taj i takav uzor.

Ali: Upravo poslednje pomenuto otvara prostor za maleno „ali“ – Edge of Darkness, mimo svih neospornih kvaliteta ove Neustrašive, ipak ostaje nedostižan uzor/pandan.

The Loch

O čemu je: Potraga za serijskim ubicom u malenom gradiću pored jezera u kome obitava zloglasna i fantomska Nessie postaje pitanje života i smrti za detektivku Annie Redford, kojoj pokašava da se uhvati u koštac sa tim prvim joj slučajem ubistva u čitavoj karijeri.

Zašto: The Loch donosi zadovoljavajuću varijaciju na whodunit misteriju u okruženju malog i na prvi pogled spokojnog i za življenje prijatnog grada. Sve potrebne trope i stileme su tu, priča je dovoljno dinamična, ali ipak The Loch, nedvosmisleno srednjački pristup poznatim temama i postavkama, na prvom mestu mami po pitanju glavne glumice – u pitanju je Laura Fraser, nezaboravna Lidija iz Breaking Bad i najnovije sezone Better Call Saul, ovde u posve drugačijem izdanju.

Ali: Petodelna The Loch je, tu spora nema, bez prikrivanja urađena po mustri ipak vidno superiornije serije Broadchurch (u pitanju je i isti emiter – kuća ITV), te derivativnost može da zasmeta probirljivijima, bili oni osvedočena zakerala ili naprosto gledaoci koji drže do svojih izbora.

geostorm-image_cover Gerard Butler u novom filmu katastrofe „Geostorm“ Ingrid Goes West Indie filmske poslastice za ovo leto Actors-Who-Had-First-Kisses-Screen_cover Oni su se prvi put poljubili ispred kamere thegangonthesetaweoifalskdalsdkjfalsdjf_cover Retko viđene fotografije sa snimanja filma „Reservoir Dogs“ · · ·