BeFunky-collage (6)
PULS GRADA · deca

Koliko vremena provodite sa svojim detetom nakon posla?
Tehnički, potrebno nam je samo oko 30 minuta da im spremimo večeru, oko 15 minuta da pročitamo knjigu, i samo trenutak da ih poljubimo za laku noć. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, među svim tim periodima, postoje 3 minuta koja mogu biti najvažnija za taj dan. Psiholog Natalia Sirotič je objasnila pravilo od 3 minuta, a prema njenim rečima, ako sledite ovo pravilo, zadobićete poverenje vašeg deteta čak i kad bude tinejdžer.

Ovo pravilo kaže da se morate svakodnevno susresti sa svojim detetom kao da se niste dugo videli (čak i ako ste se videli pre pet minuta). Osim toga, veoma je važno biti na istom nivou tj. u ravni sa dečijim očima i provesti 3 minuta grleći decu, a zatim ih pitati šta se dogodilo dok ste bili odsutni. Posebno je važno slediti ovo pravilo kada pokupite dete iz vrtića, škole ili kada se vratite kući s posla.

Posledice ignorisanja pravila od 3 minuta mogu varirati, u zavisnosti od karaktera deteta. Neko dete odmah sve kaže, a nekom detetu treba par dana da sklopi celu priču i prikupi sve činjenice. Zato su roditelji ti koji treba pažljivo da slušaju.

Važno je napomenuti da pravilo od 3 minuta ne znači da treba da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim detetom. To samo znači da morate provesti 3 minuta sa detetom odmah nakon što ste ih videli tog dana da biste bili sigurni da ćete čuti sve što je važno za dete.

IMG_8255 Počinje Glumijada – velika zabava za klince u Dečjem kulturnom centru the-jungle-book-1967-1108x0-c-default 5 najboljih crtanih filmova za decu siblings-74143_960_720 Kako stvarno izgleda odrastati sa bratom ili sestrom Bilbord Počela humanitarna kampanja „Koje je boje srce tvoje?“ organizacije SOS Dečija sela Srbija · ·