Tromsø
PULS GRADA · destinacija

Nalazite se u Stokholmu? Kopenhagenu? Oslu? Helsinkiju? Zaželeli ste se avanture i pošli put severa? Odakle god da ste krenuli, završićete na krajnjem severu Norveške, a u tom slučaju ne smete da propustite Tromsø, grad kroz istoriju poznat kao „Pariz severa“, čiji celokupan predivni pejzaž, uz poslovično čist vazduh severne Evrope, predstavlja instant-preporod za sva čula.

Tromsø je sa 70-ak hiljada stanovnika osmi na listi norveških gradova. Na mapi je lociran visoko iznad polarnog kruga, tamo gde se završava nepregledna pustoš Laponije i počinju planine i fjordovi. U ovom delu Norveške ne postoji pruga, pa se u južnije delove stiže uglavnom avionom i kolima.

U Tromsøu se nalazi najseverniji univerzitet na svetu, kao i najsevernija botanička bašta, planetarijum i još ponešto. Najpoznatija turistička atrakcija grada je prelepa „Arktička katedrala“ (zvanično ime: Tromsdalenska crkva), koju često zovu i „Norveška opera“ zbog sličnosti sa čuvenom građevinom u Sidneju. Jednako spektakularno izgleda most Sandnessund kojim se ulazi u sam grad. Ovde se nalazi i najveći broj istorijskih drvenih kuća severno od Trondheima. Poseban ugođaj pruža Polaria, najseverniji akvarijum na svetu, smešten u građevini koja sama po sebi predstavlja malo remek-delo arhitekture.

Ovde se nalazi i Polstjerna, brod koji je svojevremeno ulovio blizu 100,000 foka. U blizini centra grada takođe se nalazi ski-skakaonica.

Veoma bitno ime za grad je Roald Amundsen, čuveni polarni istraživač. U samom centru uzdiže se njegov spomenik, a u blizini se nalazi Polarni muzej, čija su centralna tema upravo Amundsenove ekspedicije.

Jedna od glavnih zimskih aktivnosti posetilaca ovog regiona je vožnja sankama koje vuku psi ili irvasi. Ako se ovde nađete tokom zime, treba znati da je Tromsø takođe jedno od najboljih mesta za posmatranje polarne svetlosti. Što se tiče leta, prednjači žičara iz koje se može posmatrati nesvakidašnji prizor ponoćnog sunca.

Naravno, jedna od glavnih aktivnosti u gradu, poput cele Norveške, je ribolov, a lokalni specijaliteti su uglavnom povezani sa ovom vrstom hrane. Nezaobilazna tačka je i restoran Aunegården, čuven po svojim kolačima.

Tromsø je bio ključna tačka u razvoju house i techno scene u Norveškoj krajem ’80-ih. U oktobru se ovde odvija trodnevni Insomnia Festival posvećen ovim muzičkim žanrovima. Tu su i Bukta, festival rok muzike i drugih srodnih pravaca, kao i No Siesta Fiesta, posvećen celokupnoj umetnosti Latinske Amerike.


 

Fabrika sladoleda Abandoned Berlin – Vodič kroz tajne zaboravljenog grada Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine Plutajuća škola u Nigeriji nominovana za najbolji dizajn 2014. godine Le Mont Saint-Michel 15 fantastičnih destinacija za koje niste znali Svet iz ptičje perspektive Svet iz ptičje perspektive