www.zojincarobnikutak.blogspot.rs
PULS GRADA · gastro

Da bi praznici i odmor bili što bolji i lepši, hrana je tu da okupi drage ljude za stolom. Tradicija i obedni rituali postoje upravo da bi se osetio taj duh zajedništva, a gurmanski izgovor koji do toga vodi uvek je dobrodošao. Evo nekoliko ideja koje vam mogu olakšati da osmislite šta će se to naći na stolu, kao i kako da napravite nezaobilaznu česnicu za Božić. I neka ovog puta novčić bude kod vas!

Kada je dekoracija u pitanju, za početak se sto ukrasi badnjakom koji se stavi u sredinu velike činije, a okolo se tradicionalno postave pomorandže, orasi u ljusci, suve šljive i smokve. Pored toga, u manjim činijama stoje med i oljušteni orasi, dok je po stolu i sobi razbacana slama.

Osim standardnog suvog voća i oraha, možete poslužiti još i sirove bademe, lešnike, razno kandirano voće, urme, suvo grožđe i kajsije, ušećereni đumbir.., te ćete tako, osim raznovrsnije ponude, dodatno ulepšati i sam izgled stola.

Za večeru se sugeriše sled od devet jela i pića, a to su:

1.Voda i kvalitetno crveno vino
Logično su tu da isprate sve što se nađe na svečanom meniju, a imaju i simboličnu funkciju.

2.Hleb od crnog pšeničnog brašna
Dovoljno neutralan i ukusan da proprati čitav meni.

3. Riba
Som, smuđ, šaran, pastrmka.., izaberite onu koju vaši najbliži vole. Dimljena riba će se takođe odlično slagati sa ostalim elementima na trpezi. Riba je svakako neizostavni, iliti glavni deo predbožićne večere, a i njoj ne manjka simbolična uloga.

4.Krompir salata sa crnim lukom
Biće odličan prilog koju god vrstu ribe da izaberete.

5. Kupus
On se može služiti u formi salate. Uvek je dobrodošla i pita od kupusa, bilo slatkog ili kiselog.

6.Maslinke i pečurke
Pečurke se prodinstaju s lukom, zatim pospu peršunom, a onda ukrase maslinkama.

7.Rendana cvekla s renom
Idealna je salata za ovo doba godine, zdrava i ljutkasta, da otvori apetit.

8.Postan pasulj
Kuva se na vodi sa solju, biberom u zrnu, lorberovim listom, suvim peršunom i bosiljkom, belim i crnim lukom, i naravno uz dodatak suve crvene paprike.

9.Pečena bundeva ili rezanci sa orasima i šećerom
Možete napraviti i pitu od bundeva posutu šećerom i cimetom.

A za Božić obavezno spremite česnicu

Kilogram prosejanog belog pšeničnog brašna protrlja se s kašikom masti, a zatim se sa mlakom vodom (u kojoj su prenoćile grančice od šljive, jabuke i višnje) zamesi testo. Zatim se razdeli na deset delova; svaki od njih se razvuče u jufku koje se slože jedna povrh druge, a posle pete stavi se srebrni novčić; razvuče se oklagijom i presavije četiri puta pre nego što se formira u pogaču i ispeče.

Česnica se služi na Božić, uz med rastopljen sa kašikom maslaca. Seče je domaćica od sredine ka spolja, na ravne izbrojane delove: prvi deo namenjen je čitavoj kući, drugi deo položajniku, treći putniku namerniku, zatim domaćinu, domaćici, i svoj „čeljadi“ redom.

Six colored cocktails in a row made with alcohol Kokteli: Prijatno praznično iznenađenje hrana A u 2017. godini dominiraće ljubičasta hrana cover Kako pravilno da uparite čaše sa pićima IMG_8467 cover Submarine: Noviteti u beogradskom hramu burgera · · · · ·