6 nedovršenih zgrada na svetu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Svi koji su bili u prilici i neprilici da grade sopstvenu kuću znaju koliko stresa nosi takav posao, a kada je reč o izgradnji nebodera, na primer, na već poznat stres je potrebno dodati mnogo nula, te se ne kaže za džabe da svaka nova zgrada sobom nosi nuklearnu bombu stresa. Previše je tu stvari koje neko mora organizovati i usaglasiti, a u slučaju da samo jedan faktor zakaže, sve ostalo prestaje da bude od značaja. U konkretnim slučajevima to znači da ukoliko vam jedna dozvola promakne, ili se rok za dobijanje iste produži građenje stambene ili poslovne zgrade se pretvara u zidanje Skadra na Bojani.

Postoji mnogo super-visokih zgrada koje su ostale samo kao predlozi na papiru. Ljudi imaju neopisivu želju da se primaknu zvezdama i ta potreba često se primećuje prilikom pregleda skica i planova izgradnje novih oblakodera. Bombastično na papiru, ali zbog zastoja prouzrokovanih najrazličitijim razlozima određene građevine koje su pretile da preuzmu titule najviših na svetu, danas su samo pusta gradilišta.

1. Toranj Nakheel

Ekonomska kriza je 2008. u Dubaiju bila toliko osetna da je polovina započetih zgrada ostala baš u toj fazi i godinama posle, jedna od takvih je i Nakheel toranj. Trebalo je da sadrži 156 liftova, i da bude ekonomska i vizuelna centrala kompleksa zgrada zamišljenih kao lažna ostrva Dubaija, međutim sve je to postalo samo prah.

2. Toranj Indija

Ovaj toranj je bio post-recesionistička ideja i zamišljen je veoma bogato i ekskluzivno u Mombaju 2010. Međutim već godinu dana nakon završetka prve konstrukcijske faze dalja izgradnja je zaustavljena i još uvek je njena sudbina nejasna.

3. Toranj u Rusiji

Reč je o još jednoj žrtvi ekonomske krize iz 2008. godine, i bez obzira na činjenicu da su temelji već bili dobrano otkopani dalji radovi su zaustavljeni, a okolina zgrade je pretvorena u veliki parking. Navodno je nedostatak od 3 milijarde dolara zaustavio dalju gradnju.

4. Kula u okviru poslovne zgrade u Dohi

Zamisao je bila da najbogatija zemlja na svetu ima i najviši toranj u svom glavnom gradu. Plan je bio da toranj premaši visinu od pola kilometra, međutim takav plan je naglo obustavljen i izmenjen, i to ne iz finansijskih, već iz isključivo sigurnosnih razloga koji su glasili – toranj bi ometao pilote na njihovom putu ka aerodromu.

5. Burj Al Alam u Dubaiu

Na žalost ova predivna kula koja na svom vrhu ima konstrukciju koja svojim oblikom podseća na cvet nikada nije dovršena. Izgradnja je započeta krajem 2008. i sve do 2013. trajali su periodi rada i obustave istog, da bi na kraju postalo sasvim jasno da ovaj cvet nikada neće procvetati.

6. Palata posvećena Sovjetskom savezu

Sovjetska palata zamišljena je kao antiteza aristokratskoj Rusiji i njenoj palati naroda izgrađenoj na ruševinama srušene crkve, u kojoj su delegati iz novoformirane Sovjetske Republike mogli da se sastaju. Trebalo je da bude najviša zgrada na svetu, još u ono vreme, ali je njena izgradnja zaustavljena, jer je započeo II svetski rat.

Konkurs za urbanisticki plan Novog Beograda, 1947, Glavni projekat Urbanistickog instituta Srbije Manje poznato nasleđe Novog Beograda Drvene kolibe za beg od stvarnosti Kolibe za beg od svakodnevice Gnezdo krevet Gnezdo u dnevnoj sobi sajam nameštaja 52. Sajam nameštaja · · ·