TV leto - nove serije
KULTURA · film/TV

Pregršt novih serija je počelo da se prikazuje tokom prethodna dva meseca, a među njima izdvajam tri koje poseduju potencijal da održe pažnju i privuku gledaoce. Među odabranim su „Izgnanik“ („Outcast“), „Životinjsko kraljevstvo“ („Animal Kingdom“) i „Propovednik“ („Preacher“). A evo i zašto…

Serija Okružen mrtvima je postala televizijski fenomen bez presedana, pa ne čudi što je u seriju pretočen još jedan strip serijal Roberta Kirkmana. Pored Kirkmana, koji je potpisan kao tvorac serije, na Izgnaniku je radio čitav niz reditelja zanimljivog rezimea. Pilot je režirao Adam Wingard, jedno od nezaobilaznih imena u savremenom hororu, čovek koji je potpisao krvave indi poslastice Užasan način da se umre, Ti si sledeći i Gost. Pored njega, seriju su režirala još neka poznata imena – među njima Howard Deutch (provereni saradnik Johna Hughesa koji je 1980-ih snimio kultne tinejdžerske filmove Lepotica u ružičastom i Ljubav na školski način) i Craig Zobel (reditelj veoma dobrih filmova Saglasnost i Z kao Zaharije). Umesto zombija, horor se vrti oko pokušaja dvojice glavnih likova (glume ih Patrick Fugit i Philip Glenister) da oslobode svoj grad od demona koji zaposedaju nedužno stanovništvo. Do sada je emitovano šest epizoda, a na ovom uzorku se može izvući zaključak da Izgnanik nudi dosta jeze starog kova. Priča se razvija polagano i (uglavnom) bez jeftinih šokova, što je osvežavajuće u okviru postojeće TV horor ponude.

Životinjsko kraljevstvo je zasnovano na istoimenom australijskom filmu iz 2010. godine. Radnja je prebačena u Kaliforniju, ali je srž priče ista: u fokusu je kriminalu sklona porodica koja se sastoji od majke, njena četiri sina i unuka. Film je bilo veoma dobar, ali je i serija uspela da se nametne nekim zanimljivim rešenjima. Predvodnicu klana u TV verziji glumi fenomenalna Ellen Barkin (62) kojoj polazi za rukom da bude zavodljiva i manipulativna i u sedmoj deceniji. Planirano je da Životinjsko kraljevstvo ima deset epizoda u prvoj sezoni (do sada je prikazano šest), a odobrena je i druga sezona. Serija privlači dosta pažnje pre svega zbog lika koji tumači Barkin, ali i zbog atraktivne muške podele koju prevodi Scott Speedman. Gledanost je iz epizode u epizodu sve veća, što je svakako dobar znak.

Serija Propovednik je inspirisana istoimenim kultnim strip serijalom Gartha Ennisa i Steva Dillona koji je objavljivan u periodu od 1995. do 2000. godine. Naglašavam inspirisana, pošto između predloška i TV obrade ima dosta razlika. Glumačku podelu predvodi Dominic Cooper, a podršku mu pružaju Joseph Gilgun i Ruth Negga. Serija, slično stripu, sjedinjuje elemente mračne fantazije, horora i crnog humora. S druge strane, razlike su brojne. Radnja prve sezone serije je smeštena u teksaški gradić, dok su junaci u stripu uglavnom bili u pokretu. To menja dinamiku priče i do izvesne mere je umrtvljuje. Kao tvorci serije su potpisani glumac Seth Rogen, te Evan Goldberg i Sam Catlin (prva dvojica su i režirala pilot i drugu epizodu). Druga sezona od 13 epizoda je već odobrena (prva sezona ima 10 epizoda, od kojih je sedam već prikazano). Kritika se uglavnom pozitivno izrazila o seriji, gledanost je pristojna, ali, iskreno, ja još uvek većam sam sa sobom da li sam zadovoljan ili ne. Nije sve to loše, lepo je snimljeno i umereno zabavno, ali… Strip je, ipak, bio bolji. Mnogo bolji. Zašto je bilo neophodno da se napravi toliko izmena, ostaje nejasno.

Filmovi Inspirativni filmovi koje treba gledati: Pogledaćete život iz drugog ugla filmovi Filmovi snimljeni poslednjih godina koji bi mogli imati armiju sledbenika filmski glumci Oni su debitovali devedesetih, sad su poznati glumci Automatski nacrt „Igla ispod praga“: Debitantski film Ivana Marinovića na festivalu u Sarajevu · ·