Pokažite mi heroja
KULTURA · film/TV

Pokažite mi heroja! Ali pokažite mi i rasistu, istinskog, osvešćenog rasistu spremnog da razložno, jasno i glasno artikuliše svoj doživljaj sveta! Upravo na te dve idejne ravni počivaju priča, poenta (pa, ako hoćete i poruka) najnovijeg HBO-ovog serijskog favorita – eksplicitno društveno angažovane drame “Pokažite mi heroja”.

U slučaju serije Pokažite mi heroja HBO tuče teškom artiljerijom – jedan od kreatora serije je nepogrešivi David Simon, kome imamo da zahvalimo na legendarnim serijskim radovima kao što su Homicide, The Wire, Treme. Režije se prihvatio Paul Haggis, Oskarovac, ovde možda najpoznatiji po svom polemičkom filmu Sudar, a u glumačkom ansamblu teška gužva od krupnih imena i prepoznatljivih lica (tu su Oscar Isaac, Alfred Molina, Catherine Keener, Winona Ryder, Jon Bernthal, James Belushi…). Svemu tome treba dodati i temu koja, i mimo retro-štimunga i faktografskih okvira koji ova serija opisuje, pokazuje i zavidnu društvenu relevantnost u trenutku kada ova mini-serija stupa pred gledaoce.

Pokažite mi heroja kroz svojih šest manje-više jednosatnih delova pripoveda priču o golemim nemirima koji su pre tridesetak godina potresli grad Jonkers u trenutku kada je Vrhovni sud pretnjama teškim kaznama primorao ondašnje vlastodršce da ispoštuju prethodno donetu odluku o izgradnji stambenih jedinica za socijalno ugroženije kategorije, baš u sred kakvog-takvog srednjeklasnog raja. Možda je potrebno sažetak priče pojasniti – pomenute socijalno ugrožene kategorije mahom su tek politički ispravna leksička pokrivalica za afroameričke i hispano, dakle, tamnoputije grupacije, dok su srednjeklasni raj uglavnom naseljavali bolje pozicionirani i ekonomski vidno prosperitetniji belci.

Kopča sa sadašnjim trenutkom i nanovo narastajućim međurasnim i međuklasnim tenzijima u Americi, koja uporno (što zakonskom regulativom što semantičkim spinovanjima) nastoji da utekne od svoje rasističke biti, lako i brzo je uočljiva. A slučajna veza i sa ovim našim sada je primetna, i to baš tokom konca ovog tropskog leta kada se oblak (doduše, sporotinjajućeg) rasizma usled širih planetarnih gibanja nadvio i nad vazda napaćenu i oklevetanu Srbiju.

Pokažite mi heroja stoga biva značajna stavka u ponudi emitera koji uglavnom inklinira ka ozbiljnijim i ambicioznijim sadržajima. Utisak donekle kvari filmofilima već dobro znana sklonost Paula Haggisa ka brzom, očiglednom i često prenaglašenom poentiranju. Ipak, sa druge strane imamo otvoreno polemički duh priče, intelektualno poštenje, vrhunsku glumu, bezgrešnu rekreaciju ere američkih osamdesetih i izrazito prikladnu sveukupnu produkciju, što sve u zbiru dovodi do krajnje prilično visoke ocene za domete i autore ovog novog HBO-ovog serijskog aduta.

wES cRAVEN Odlazak gospodara horora: Wes Craven (1939-2015) Filmovi za povratak u školu „Back – to – school“ filmovi za povratak u školske klupe Kill Your Friends Uspeh po svaku cenu – pogledajte trejler filma „Kill Your Friends“ cover 10 poznatih holivudskih režisera koji se stide svojih filmova · · ·