"Dirk Gently" (2016)
KULTURA · film/TV

Oči bride, vremena ponestaje za možda i preče, i od sna se zakida… ali ipak nastavljamo potragu za onim valjanim u bujici novih i kvalitetnih igranih serijskih sadržaja. Neko i tako mora. Na red su došle pohvale za tri noviteta u serijskoj ponudi – naslove „Berlin Station“, „Chance“ i „Dirk Gently’s Holistic Detective Agency“, za koje je sve nedavno i zvanično potvrđeno da im sleduju i druge sezone.

Berlin Station

Iako prikazivač (Epix) većini ne uliva preterano poverenje, reč je o odličnom serijskom novitetu. Ova dinamična i uzbudljiva špijunska misterija savremenog kroja, prepuna i filmskih kvaliteta može biti posmatrana kao čedo vešte propagande. U priči o fatalnom zamešateljstvu u koje upadaju brojni CIA operativci u ikoničnom Berlinu, kroz lik misterioznog Thomasa Shawa problematizuje se častan poziv uzbunjivača. Kroz deset epizoda, autori, na čelu sa kreatorom, a inače piscem i bivšim obaveštajcem Olenom Steinhauerom, polemišu i sa načinom i metodama rada CIA. Između teče istinski napeta i inteligentna igra brojnih mačaka i miševa, a izvanredne uloge ostvarili su: Richard Armitrage, Michelle Forbes, Rhys Ifanas, Ricgard Jenkins, Leland Orser i Sabin Tambrea.

Chance

Serija Chance, čedo emitera Hulu, počiva na par jednostavnih aduta; na prvom mestu, u pitanju je nova serija u kojoj glumi Hugh Laurie, koji i ovde, nakon gostovanja u komediji Veep i izvrsnom Noćnom menadžeru, iznova uspeva da ostvari dovoljno drugačiju ulogu u odnosu na Doktora Hausa. Osim toga, priča o Chancu, razočaranom, osiromašenom i depresivnom neuropsihijatru, snažno se oslanja na uvek zavodljivo nasleđe noir-a i neo-noir-a, a tu je i filmsko pakovanje, za koje su bili zaduženi mahom filmski reditelji, na čelu sa irskim sineastom Lennyjem Abrahamsom, rediteljem izvrsnih filmova What Richard Did, Frank i Soba. Sveukupnom kvalitetu svakako doprinose i izvrsni Ethan Suplele i Gretchen Mol, kojoj odlično stoji uloga enigmatične dame u nevolji. Uz ogradu da je mera od deset epizoda možda bila preambiciozna mera za ponuđeno na nivou narativa i zapleta u ovoj sezoni, Chance pri krajnjem svođenju računa svakako biva pažnje vredan novi televizijski rad.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Ovo novo televizijsko čitanje čuvenog romana velikog Douglasa Adamsa, ipak, najprepoznatljivijeg po Autostoperskom vodiču kroz galaksiju, pod producentsko-emiterskim patronatom BBC America, a u kreativnom viđenju sve traženijeg holivudskog scenarioste Maxa Landisa (iz čijeg pera su izašle maestralne Hronike pre par godina), donosi najsrećniji mogući spoj britanskog i američkog upliva. Na vizuelnom i idejnom planu, novi Dirk Gently, pravi refrence i na samog Adamsa i na, recimo, izvrsnu Utopiju, dok sa druge strane američki aduti ovog vrsnog TV rada stižu u vidu dinamičnog pripovedanja, holivudske razmahanosti i naglašeno šeretskog i komunikativnijeg tona i pristupa. Ovaj Dirk Gently, osim toga, u isti mah uspeva da bude i omaž žanru i njegova parodija.

Gbrijela Peskuči cover Gabrijela Peskuči: Kostimografkinja jedinstvenog stila film Najbolje scene dočeka u filmovima saga3 cover Premijera domaće komedije „Saga o tri nevina muškarca“ Automatski nacrt Trejler za film „The Lost City of Z „ ·