HBO nove serije
KULTURA · film/TV

I pored utisaka koji mahom proističu iz ličnih gledalačkih prefrenci i nezaustavljivog proboja Netflixa i Amazona, na polje originalnog igranog sadržaja, HBO, uz sva lutanja („Looking“, „Togetherness“, „True Detective“ i „Vynil“, recimo), i dalje ostaje najprestižniji proizvođač i emiter kvalitetnog sadržaja. A noviteti, serije „The Night of“ i „Vice Principals“, to nedvosmisleno pokazuju.

The Night of

HBO se dugo dičio originalnim sadržajima, a ova serija zapravo je preradak britanske Criminal Justice (čak ih je obe pisao isti scenarista – Peter Moffat), ali The Night of, baš ovakva kakva jeste, može da služi na čast HBO-u. Iza serije u autorskom smislu stoje i Steven Zallian, proslavljeni holivudski scenarista, koji je režirao osam od devet epizoda The Night of, i Richard Price, kreator ove mini-serije ali i zlatnog TV klasika The Wire.

Upravo u se u gorenavedenom krije povod za većinu zamerki na račun viđenog u dosadašnjem toku ove serije. Premalo je tu prepoznatljivog autorskog pečata Richarda Priice. To stoji, ali s druge strane, stoji i da The Night of pruža dovoljno toga – odmeren ritam koji nije u koliziji sa napetošću, inteligentnu postavku, promišljen društveni angažman i neusiljenu kritiku nepravičnog društva, izvrsne uloge Johna Turturra i Michaela Kennetha Williansa (nezaboravnog Omara iz The Wire), te zadivljujuće zrelu glumu mladog Riza Ahmeda. A sve to u priči o (možda nevinom-možda krivom) mladom Amerikancu pakistanskog porekla koji biva optužen za sadističko ubistvo devojke sa kojom je proveo jednu jedinu noć. The Night of, uz sve pomenute i neke druge ograde, jeste svačije pažnje vredan TV rad i zadovoljavajući povratak HBO-a dostojanstvenim TV radovima ambicioznijeg pristupa i izvedbe.

Vice Principals
Na samom početku ove priče mora biti istaknuta prevratnička priroda ove serije – naime, svih osamnaest epizoda (koje će biti raspoređene u dve sezone) su u potpunosti napisane pre nego što je krenula raspodela uloga i samo snimanje. To u značajnoj meri doprinosi ujednačenosti celine i gotovo pa filmskom ugođaju koji se stiče nakon svake odgledane epizode. Seriju, koja je zapravo trebalo da bude celovečernji film, osmislili su provereni saradnici Danny McBride i Jody Hill, koji združenim snagama stoje i iza ranijeg HBO-ovog uspeha, serije Eastbound & Down, a glavne uloge, likove međusobno zakrvljenih i nimalo prijatnih zamenika direktora u srednjoj školi, koji nikako ne dobijaju priliku da zasednu na taj direktorski presto, krajnje nadahnuto tumače pominjani Danny McBride i Walton Gogggins.

Okvir za ovu priču je satira, odnosno, prilično mračna i mizantropijom dodatno potcrtana komedija, a kao preciznija definicija mogla bi da posluži anglosaksonska novokovanica– horrible people story (priča o groznim ljudima). U skladu sa tim je i lako uočljivi politički nekorektan humor, sa čijim potencijalima se uzneseno poigravaju i autori i McBride, Goggins i svi ostali glumci u ovoj zaista izvanrednoj, duhovitoj i smešnoj TV komediji.

Planetarium „Planetarium“ : novi film Lily-Rose Depp i Natalie Portman Novi srpski filmovi Novi srpski filmovi premijerno prikazani na festivalima tokom leta landscape-1471946176-mulholland-drive Proglašen najbolji film 21. veka "Opasne mame" Stižu septembar i „Opasne mame“ · ·