Dan mladosti
U VAZDUHU · pop trash

Jedni tvrde da mi ovde živimo u atmosferi večitog istorijskog diskontinuiteta, dok iz suprotnog tabora kliču kako u Srbiji ništa zapravo ne izlazi iz mode. Proverimo onda tačnost ove dve teze na oglednom primeru simbola već dugo pokojnog i barem samo danas nanovo aktuelnog Dana mladosti

Slet u čat Dana mladosti i maršalovog rođendana

Od sleta, srećom, nije ostao ni kamen na kamenu. Da, ponekad ikonografija dočeka nekog od u međuvremenu pristiglih vladara zaliči na slet mladih u čast večitog i jedinog vođe iz onih dana, ali, ako ćemo pošteno, sve to je tek tužni, nazovimo ga tako, lo-fi odjeka tog nekadašnjeg spoja grandioznosti i bizarnosti.

Ipak, od sletova u čast Dana mladosti još uvek ima nekakve vajde – mahom mlađi antropolzi, instant neolevičari i filmadžije u pokušaju ikonografiju sleta koriste kao odskočnu dasku za festivalske vizite, pokriće za stipendije po budimpeštanskim i drugim ispostavama uverenja po kome  je veći deo sveta tek beskrajna učionica… sa blagajnom, pride.

Štafeta

Pomeutom sletu, to je i mlađima dobro poznato, prethodila je štafeta koja je nošena iz ruke u ruku pohodila sve kutke bivšeg zajedničke domovine, a danas teško da ima ikakvog uverljivog i srodnog ekvivalenta za taj simbol. Naravno, ako izuzememo obavesti i olako izrečene sudove po društvenim mrežama, koji se onda poput požara šire tim delom nekakve stvarnosti. Dakle, u neku ruku štefeta = lajk. Može?

Omladinske radne akcije

U nekoj idejno-nostalgičarskoj ravni u vezu sa Danom mladosti daju se dovesti i omladinske radne akcije; iako su izlivi iskrene i samim tim i iznenađujuće solidarnosati tokom poplavne katstrofe u Srbiji lane u pamet mnogih dozvale ideju vaskrsnuća omladinskih radnih akcija, taj početni entuzijazam je splasnuo čim su kišni oblaci krenuli put dalekih adresa. Pretpostavimo da taj dobrovoljni kuluk ionako nije u duhu vremena, a taj zeitgeist je ipak prioritet svih prioriteta.

Partijsko kaljenje (mladog) čelika

Jeste, Dan mladosti (bio on samo šarena proslova u slavu totalitarizma ili znatno više od toga), omladinske radne akcije i sve preostalo iz tog istog paketa imalo je snažnu simboličku i ujedinteljsku ulogu, ali je u suštini služilo prvenstveno kao vid partijskog dokazivanja u mladoj dobi. Kod ove stavke dolazimo u na n-tu decimalu metrički i idejnu savršenu rimu našega sada sa ondašnjim svetonazorom – naime, majka je najlepša bajka, i lik u mašti i cvet u bašti, ali partija je, čini se, ipak nekom MAJKA,  a nekom (tipsko-poslovična) maćeha.

Dakle, (još jedan) brzopotezni i stoga i diskutabilni zaključak sledi – simboli, mimo sve halabuke i sletovske i ostale pirotehnike,. roba su ideološki oročenog roka trajanja, ali suština, e, ona, vi moji i naši, nekada i sada mladi, suština nikad ne izlazi iz mode.

Dadbod Dadbod: U slavu pivskog stomaka Šarene pilule Ti ne traži drugog leka, ja sam tvoja apoteka – medicina i farmacija u pop i folk rimama Marija Maxima Ulizivačke pop pesme: I ja sam pevala dragom vođi prvi put Bela tehnika i pop Bela tehnika i gedžeti u folku/popu/roku…