Cetinjski manastir
KULTURA

Na Cetinju se poslednjih decenija čuvaju tri veoma poštovane čudotvorne hrišćanske relikvije: Čestica Časnog krsta, na kome je raspet Isus Hrist, Ruka Svetog Jovana Preteče i ikona Bogorodice Filermske. Njihov put do crnogorske prestonice čini se gotovo neverovatnim i nalikuje čudesnoj i retkoj avanturi.

Relikvije koje su se vekovima čuvale u Carigradu, nakon njegovog pada polovinom XV veka, poklonile su turske vlasti vitezovima reda Jovanovaca, koji su upravljali grčkim ostrvom Rodosom. Na ostrvskom brdu Filermosu Jovanovci su podigli crkvu u kojoj su pohranjene ove, u celokupnom hrišćanskom svetu, izuzetno poštovane i poznate relikvije. Nakon prelaska na Maltu, sve do pojave Napoleona Bonaparte, vitezovi Malteškog reda brinuli su o svetim relikvijama da bi ih, primorane da napuste svoje sedište, ugostio ruski car Pavle, kome su, u znak zahvalnosti, poklonili hrišćanske svetinje.

Ruski imperator je početkom XIX veka naložio dvorskim radionicama da se za te skupocene relikvije izrade zlatni kovčezi i okov za ikonu, koji su bogato ukrašeni dragim kamenjem vrhunskog kvaliteta. Posle pada ruske monarhije, relikvije su prebačene u Dansku, da bi na početku Drugog svetskog rata bile date na čuvanje dinastiji Karađorđevića, koja ih je, nakon odlaska iz zemlje iz Nikšića, ostavila u manastiru Ostrogu. Posle završetka rata, onadašnje vlasti ih više od dve decenije drže u državnim depoima, da bi sedamdesetih godina XX veka bile ustupljene, i to Čestica Časnog Krsta i Ruka Svetog Jovana Krstitelja Cetinjskom manastiru, a Bogorodica Filermska Narodnom muzeju Crne Gore, gde se i danas nalaze.

Veruje se da je ikonu Bogorodice Filermske svojom rukom oslikao Sveti apostol Luka. Od 1494. godine ikoni Majke Božje se pridružuju još dve svetinje: Desna ruka Svetog Jovana Krstitelja i Čestica Časnog Krsta, na kome je bio razapet Isus Hrist. Nakon toga već više od 500 godina nisu se razdvajale i, zahvaljujući neobičnom toku istrorijskih zbivanja, stigle su u Crnu Goru.


Gradić fest Festival uličnih svirača – Gradić fest Sarajevo Film Festival Post festum: 23. Sarajevo film festival googleartculture-2_cover City letnja preporuka #53: Virtuelna izložba „We wear culture“ 19875148_1673494602692528_6498683056014434265_n1 City letnja preporuka #46: Brod Teatar u Novom Sadu · · · · ·