Najveći hotel na svetu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Mesto do sada popularno samo za one koji kreću put hodočašća, Meka u Saudijskoj Arabiji, od nedavno je pažnju privukla iz potpuno drugih razloga. Ovde će do 2017. godine biti izgrađen najveći kotel na svetu pod nazivom Abraj Kudai, koji će imati 45 spratova i nekoliko hiljada soba, što znači da će hoteli poput Palazza u Las Vegasu i drugih njemu sličnih, po visini i veličini zauzeti tek drugo ili treće mesto.

Hotelski kompleks, Abraj Kudai imaće pored 10 hiljada soba, i veliki broj heliodroma, 12 kula od po 10 spratova od kojih će 2 imati po pet zvezdica i biti predstavnici pravog luksuza arapskog ugostiteljskog tipa. Hotel će imati i specijalan prilaz autobuskoj stanici, trgovinski centar, kongresni centar i mnoštvo soba specijalizovanih za konferencijske programe najzahtevnijeg tipa. Projekat se nalazi u srcu Meke, samo nekoliko kilometara udaljen od poznate džamije Masjid al-Haram (ili Sveta džamija), koja tokom Hadža može da primi i do 4 miliona vernika.

Kako je već napominjano po pet spratova u svakoj kuli biće rezervisano za saudijsku kraljevsku porodicu i oni neće moći da se iznajmljuju. Tvorci ovog neverovatnog hotela (Saudi Binladin Group) koji su odgovorni za osnovne poslove izgradnje, kažu da je njihov posao vredan oko 3,5 milijardi dolara, kao i da je projekat izgradnje već u toku. Oni ističu da veruju da će ovakav hotel biti izuzetna atrakcija u samom gradu, kao i da će pored vernika Meku posećivati i mnogobrojni radoznali turisti. Londonska dizajnerska kuća Areen Hospitality pozvana je da napravi vizuelna rešenja svih enterijera, koji će istovremeno biti u skladu sa tradicijom, ali i modernizovati čitav hotelski kompleks.

Zavirnite u arhitektonsko čudo - Abraj KudaiOtvori galeriju
Ecocapsule Ecocapsule: Birajte gde na svetu želite da živite Mala  sirena 7 spomenika podignutih u čast junaka iz bajki i legendi Male kuće sa stilom Male kuće sa stilom Kitty restoran Hello Kitty je dobila svoj prvi kineski restoran ·