under-snohetta-underwater-restaurant-8
PULS GRADA · gastro

Norveški restoran pod imenom Under (Ispod) pruža jedinstveno iskustvo obedovanja na Starom kontinentu. Ovaj ugostiteljski objekat se nalazi ni manje ni više nego pod vodom. To je prvi restoran ovog tipa u Evropi, a za njegov originalni dizajn je bila zadužena norveška arhitektonska firma Snøhetta.

Ovaj lokal površine 495 kvadratnih metara se nalazi u oblasti Lindesnes i spolja izgleda kao velika betonska cev koja klizi u vodu. Glavni arhitetka objekta, Run Grasdal, je izjavio da se odlučio za ovakav ulaz u restoran kako bi posetiocima omogućio postepen prelaz iz nadzemnog u podvodni svet i glavnu restoransku salu pet metara ispod nivoa mora.

Ona je sa jedne strane potpuno ograđena velikim staklenim zidom koji pruža savršen pogled na biodiverzitet Severnog mora. Enterijer je obojen nijansama plave, sive, tirkiz i drap boje, a budući da se lampe vrlo malo koriste, voda je ta koja daje osvetljenje sali za ručavanje.

Nameštaj je uglavnom od drveta. Njegov dizajn je namerno urađen u minimalističkom stilu kako bi zadržao fokus gostiju na morsko okruženje izvan restorana. Predmeti od keramike na stolovima su napravljeni od peska sa dna mora što još više doprinosi povezanosti enterijera objekta sa njegovom okolinom.

Arhitekte i dekorateri su se potrudili da celokupna atmosfera u restoranu bude što manje klaustrofobična, a sudeći po fotografijama koje imamo priliku da vidimo, rekli bismo da im je to pošlo za rukom.

Restoran Under nudi i vrhunsko gastronomsko iskustvo zahvaljujući prisustvu glavnog šefa Nikolaja Elitsgarda koji je imao iskustvo rada u restoranu nagrađenom Mišelin zvedicama. Hrana koja se služi je napravljena uglavnom od lokalnih sastojaka.

Već 7.000 ljudi je rezervisalo svoj sto u restoranu, a očekuje se da će on godišnje imati 12.000 gostiju. Za tipičnu večeru od 18 malih obroka zajedno sa pićem moraćete da izdvojite oko 380 evra. Ako ne žalite svoj novac i želite da iskusite nešto drugačije, rezervišite svoj sto na ovoj adresi.

thomas-kelley-77413-unsplash Dijetetičar sam i ne mislim da je šećer loš photo-1549398164-0963221d3dcc Makaronsi: Istorija ukusne poslastice bread-1053591_1280 Da li postoje slatkiši koji mogu biti od koristi deci u razvoju? page-cover Savršeno aranžirani japanski specijalitet je pravi melem za oči · ·