extra_large-1537546568-cover-image
PULS GRADA · zdravlje

Bolesti su jedan od glavnih problema za dugovečnost ljudi i utvrđeno je da nezarazne bolesti godišnje ubiju više od 41 miliona ljudi, što je oko 70% svih smrti. Još 2015, zemlje Ujedinjenih nacija odlučile su da do 2030. smanje taj broj bar za jednu trećinu, ali se procenjuje da čak oko 80 % njih neće uspeti u tome.

Najsmrtonosnije nezarazne bolesti na svetu su kardiovaskularne bolesti, rak, hronična respiratorna bolest i dijabetes. Za sada se procenjuje da će cilj smanjivanja smrtnosti biti ostvaren u 35 zemalja za žene i 30 za muškarce, ukoliko smrtnost nastavi da se smanjuje jednakom ili većom brzinom nego između 2010. i 2016. Sa druge strane, puno posla očekuje 86 zemalja za žene i 97 kada su u pitanju muškarci kako bi uspele da povećaju stopu smanjivanja smrtnosti. Preostalih 50 zemalja za žene i 35 za muškarce su u zlatnoj sredini i uspeće da postignu cilj uz minimalne izmene životnih okolnosti i navika.

Sa svim ovim podacima na umu, zemlje u kojima je najverovatnije da stanovnici neće umreti pre 70. rođendana su Južna Koreja, Japan, Španija i Švajcarska za žene. Za muškarce, to su Švajcarska, Švedska i Norveška, sve zemlje sa visokim primanjima. A one zemlje u kojima je najveća verovatnoća prerane smrti za žene su Mongolija, Fidži, Kahazstan, Turkmenistan i Rusija. Za muškarce su najgore Sijera Leone, Obala Slonovače, Gvajana, Jemen i Avganistan.


caga4 Mala ruska apoteka: Čaga tips-back-pain-your-desk-hero-image 4 načina da na poslu savladate bolove u leđima clock-650753_1280 Ako se budite u toku noći, to može biti zbog ove hrane naslovna Kako da se najbolje opustite u skladu sa horoskopskim znakom · · · ·