Photo by Biju BORO / AFP)
U VAZDUHU · svet

Gde god se nalazite u indijskom selu Kongtongu čućete melodije. To neće biti muzika sa zvučnika ili čak lokalne ptice, već stanovništvo ovog mesta čiji je jedan od načina komunikacije zviždanje. Po toj tradiciji, oni su jedinstveni u celom svetu.

Ovde u brdovitim predelima Megalaje, severnoistočnog regiona u Indiji, majke iz Kongtonga i nekoliko drugih okolnih sela rade na komponovanju jedinstvenih melodija za novorođenu decu. Svako od pripadnika naroda Kasi će iskoristiti ove melodije za obraćanje datim osobama do kraja njihovog života. Ljudi u ovom mestu imaju konvencionalna prava imena, ali se ona retko koriste u neposrednoj komunikaciji.

Jedna majka troje dece je to objasnila sledećim rečima: „Komponovala sam melodije iz dubine svoga srca kako bi one na najbolji način pokazale ljubav koju osećam prema svojim bebama. Koristim ih redovno u razgovoru sa decom, ali ako je moj sin nešto ozbiljno zgrešio, neću mu sigurno otpevati njegovu melodiju, već ću mu se obratiti pravim imenom.“

Kongtong je inače selo praktično izolovano od ostatka civilizacije. Struja je tek došla u neke njegove delove 2000. godine, dok je prvi put ka njemu otvoren pre samo pet godina. Vremena se, ipak, menjaju pa su male šanse da će se ovakav tradicionalni način života održati još dugo. Televizori i mobilni telefoni među stanovnicima sela više nisu takva retkost, a mnogi tinejdžeri će se pre odlučiti za zvanje telefonom nego zviždanje melodija svojih vršnjaka.

4516130-6201903-image-m-34_1537797906755 Hitler i Lenjin na lokalnim izborima u Peruu cover www.youtube.com Kako izgledaju javna kupatila širom sveta couple bathe in the red wine bath, ( a bath containing real red wine), at Hakone Kowakien Yunessun in Tokyo, Japan. Image shot 2006. Exact date unknown. Da li ste se nekada kupali u vinu? disney-bar-alcohol-parque-portada-1535992043 Diznilend u 2019. uvodi veliku novinu ·