coverzima
U VAZDUHU · svet

Veliki gradski termometar u sibirskom selu Ojmjakon, inače poznatom kao najhladnijem naseljenom mestu na svetu, je prestao sa radom. Poslednja temperatura koju je izmerio je neverovatnih -62 stepena celzijusova. U međuvremenu, neki stanovnici ovog mesta tvrde da su izmerili i -67 stepeni Celzijusa, što je svega 0,6 stepeni „toplije“ od rekordno niske temperature iz 1933. godine.

Ojmjakon je dom za svega 50 ljudi, a njegovo ime znači „nezamrznuta voda“ budući da se nalazi u blizini jednog termalnog izvora. Prvi doseljenici i osnivači naselja su bili stočari irvasa koji su pomenuti izvor koristili da poje svoje životinje.

Ojmjakon se nalazi u istočnom delu Rusije na nadmorskoj visini od 750 metara. Dužina dana se kreće od 3 sata u decembru pa do 21 sat leti.

U mestu postoje svega jedna prodavnica i škola. Izdržljivi stanovnici sela se tokom januara i februara, kada su temperature u proseku -50 stepeni celzijusovih greju paljenjem drva i uglja.

Iako su već navikli na hladnoću, stanovnici Ojmjakona su znatno oprezniji nego turisti. Pogledajte na primer u sledećem Instagram videu kako je nekoliko kineskih posetilaca ovog sela provelo svoj godišnji odmor. Neko bi rekao da traže đavola.

View this post on Instagram

Сегодня на Полюсе холода Оймяконе в 65-градусный мороз китайские туристы искупались в незамерзающем #источнике-ейемю! Так называется #родник чистой холодной #воды, незамерзающей даже в сильные морозы, у нас в Оймяконье. Ужаас. Мы, местные, даже на улицу боимся выходить в такой холод. А тут… #Туристы купаются… #якутиясахасирэ#якутск#полюсхолодаоймякон #оймяконскийрайон#природа#мороз#холод#родник#туризм

A post shared by Елена Потоцкая (@pototskayaelena) on

U obližnjem gradiću Jakucku situacija nije mnogo bolja. Jedna lokalna dvadesetčetvorogodišnja prodavačica je na svom Instagramu objavila fotografiju sebe i svojih drugarica na kojoj se jasno vidi da su im se obrve zamrzle.

Kada gledamo ove slike iz ekstremno hladnih krajeva sveta, moramo priznati da znatno lakše podnosimo ne baš sjajno vreme ovih dana. No, zima još nije gotova. Možda i nas uskoro snađu sneg, led, jak vetar i zamrznute obrve!

I-made-these-comics-to-compare-Chinese-culture-with-Western-culture-through-everyday-life-5a5865400add2__880 Duhovite ilustracije razlika između kineske i zapadne kulture This-Massive-Game-Of-Thrones-Ice-Palace-In-Finland-Is-An-Epic-Tribute-To-The-Showcover Finci su napravili zaleđeni hotel posvećen seriji „Game of Thrones“ photo-1489275259429-70f6ef5705c1 Turistička agencija traži „profesionalne blejače“ North-Korea-Banned-Cover Zbog ovih fotografija mu je zauvek zabranjen ulaz u Severnu Koreju · · ·