3_sony_mdr_1_cover
U VAZDUHU · tech/web

Ne trpite standardno radno vreme, volite da radite od kuće i da birate poslove? Svakako niste jedini, jer procene pokazuju da će u Evropi do kraja ove dekade čak 40 odsto celokupne radne snage činiti frilenseri. Interesovanje za ovaj vid profesionalnog angažmana raste i kod nas, pa koristimo priliku da vam skrenemo pažnju na neke hi-tech resurse koji mogu da pomognu u svakodnevnom radu.

Tekst: Gradimir Joksimović

Organizacija vremena

Najvažniji saveznik, ujedno i najveći neprijatelj svakog frilensera je – vreme. Jer, koliko god da slobodnjaci uživaju u tome što obitavaju van začaranog kruga „od devet do pet“, upravo taj utisak da za sve ima dovoljno vremena može da se vrati kao bumerang i postane izvor stresa. To se može sprečiti dobrom organizacijom radnog i slobodnog vremena, a internet obiluje sadržajima, sajtovima, servisima i aplikacijama, koji u mnogome olakšavaju ovaj posao. Skrećemo vam pažnju na Toggl, jedan od najnaprednijih softvera za praćenje vremena i aktivnosti kojima ga ispunjavate.

Odlikuje se brzinom, stabilnošću i jednostavnim interfejsom koji korisnika ne zamara suvišnim sadržajima, već ga usmerava na posao i plan koji treba ispuniti. Toggl može da se koristi na računaru ili pametnom telefonu, a pored besplatne postoje i varijante koje se plaćaju i one omogućuju veći stepen kontrole i detaljniju analitiku. 

Neophodni gedžeti za frilensere

Za frilensere kancelarija je sve što ih okružuje, od garaže, preko kafića do nekog mirnog kutka u nedrima majke prirode. Održavanje ovakvog radnog stila je daleko lakše nego ranije, zahvaljujući raznovrsnim gedžetima koji omogućuju da vaša kancelarija bude uvek „na nogama“. Portabilni punjač je prvi na spisku potrepština svakog digitalnog nomada, jer izbor računara i telefona čija autonomija zadovoljava potrebe osmočasovnog rada van kancelarije.

Iz obilja različitih proizvoda na našem i svetskom tržištu izdvajaju se eksterne baterije kompanije Ravpower, koja je potpuno posvećena proizvodnji mobilnih akumulatora. Ove punjače odlikuju robusnost, pouzdanost, pristupačna cena i podrška za brzo punjenje mobilnih uređaja.

Slušalice sa aktivnim mikrofonima koji utišavaju buku iz okruženja su takođe na spisku preporuka, a Sonyjev MDR-1000X (400 USD) predstavlja odličan primer kvalitetnih bežičnih slušalica koje efikasno uklanjaju nepoželjnu buku i pomažu da se usredsredite na posao.

Kvalitetan tablet može biti od velike pomoći za rad u hodu, jer u sebi objedinjuju portabilnost mobilnog telefona i funkcionalnost prenosnog računara. Eplov iPad Pro (od 600 USD) je trenutni hit na ovom planu jer nudi sve što se može očekivati od tableta i u mnogim aspektima efikasno zamenjuje računar. Slične mogućnosti, ali u manjem formatu nudi i novi pametni telefon tajvanske kompanije HTC, U Ultra (750 USD), koji uz novi dizajn nudi i unapređene funkcije virtuelnog asistenta, zvuk koji se prilagođava uhu korisnika (na osnovu analize audiograma telefon dodatno pojačava zvuk određene frekvence), odlične kamere i vrhunske performanse.

Konačno, za mobilnu kancelariju neophodna je i pouzdana i brza veza sa internetom, odnosno kvalitetan bežični modem. Jedan od trenutno najkvalitetnijih modela je D-Linkov AC3200 Ultra (250 USD) , koji podržava najveće brzine prenosa i nudi najširu kompatibilnost sa sadašnjim i budućim WiFi uređajima.

Google Earth Noviteti na Google Earth-u igrica Chicken Scream: Umesto tastature koristite glas Samsung S8 bgd Samsung Galaxy S8 i S8+ stigli u Srbiju Whisperr Whisperr: Jedina domaća audio aplikacija za upoznavanje · · · · · ·