Misija Muzej vizual 2
KULTURA · knjige

Anđela, Sara i Aleksa žele da u strateškoj igrici za mobilne telefone osvoje Narodni muzej u Beogradu. Zato prihvataju poziv Anđeline tetke Roksande da obiđu muzej, želeći da u njemu uslikaju šest zadatih čekpointova, kako bi obeležili muzej kao zauzetu teritoriju. Međutim, na slikama iz muzeja počinju da primećuju neobične stvari i u jednom trenutku bivaju uvučeni u svet sa izloženih slika. Tamo im se priključuju mala Dubravka sa istoimene slike Jovana Bijelića, japanska lutka sa autoportreta Moše Pijade i drugi likovi sa slika poznatih umetnika. Svi oni prinuđeni su da se u tom svetu zajedno bore protiv tri zle nemani: Bojoždera, Vremejeda i Zaborava. A najgori je ovaj poslednji.

Misija: Muzej Ivane Nešić u izdanju Kreativnog centra je roman u kojem je jedna uzbudljiva avantura ispletena oko jedanaest dela srpskih i jugoslovenskih slikara, uz dodatak karijatida Ivana Meštrovića. Autorka ova umetnička dela objašnjava čitaocu slikovito, razumljivo i sugestivno, uključujući i zanimljive detalje iz života umetnika, uz reprodukcije svih dela o kojima govori. Svaki čitalac će poneti bar neku od impresija iz ove atraktivne muzeološke šetnje: ponos italijanskog vinogradara sa istoimene slike Katarine Ivanović, setnu atmosferu Jesenjeg puta Save Šumanovića ili muziku boja u Predelu Jovana Bijelića.

Autorka Ivana Nešić već se dokazala kao dobar pripovedač, o tome svedoče nagrade Neven i Rade Obrenović, kao i to što je knjiga Zelenbabini darovi uvrštena u obaveznu lektiru za 5. razred osnovne škole. Roman Misija: Muzej namenila je starijim osnovcima ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva.

U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

collage Najčitanije knjige u proteklih 500 godina 7. Beogradski festival evropske književnosti logo 7. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine neverovatna-prica Knjige za one koji menjaju svet: Neverovatna priča o džinovskoj krušci classic-books4 Urnebesne verzije književnih klasika · · · ·