Ubuntu
U VAZDUHU · tech/web

Već je postalo pomalo dosadno ponavljati da Android dominira tržištem smartfona, odnosno telefona generalno. Ima ga svugde. Appleov iOS se dobro drži, Windows Phone takođe deluje stabilno i u rastu. Ipak, pitanje je – postoji li prostor za još nekog? Mozilla pokušava sa Firefox OS-om i jeftinijim uređajima, a proizvođač jedne od najpopularnijih Linux distribucija Ubuntu priprema svoju mobilnu viziju.

Ubuntu Touch platforma je najavljena prošle godine u januaru, a prvi prototipovi telefona predstavljeni su početkom ove godine dok se na tržištu očekuju nakon leta. Za sada će ih praviti manje poznata španska kompanija BQ i kineski hit Meizu, verovatno na bazi svojih postojećih Android modela i uz onlajn prodaju i distribuciju širom sveta. Tek se očekuju najave većih imena.

Ono što Ubuntu Touch obećava jeste konvergencija – ideja je da telefon postane vaš glavni računar koji u pokretu koristite dodirom, u kancelariji povežete na monitor, tastaturu i miša, i radite sa standardnim desktop aplikacijama, dok ga u dnevnoj sobi spojite s televizorom i uživate u multimediji. Obećanje zvuči odlično, a na jesen bi trebalo da vidimo i kako to radi.

Carousel Carousel: Hronološke fotografije Telefunken dpf-15002 Digitalni ram: Telefunken DPF-15002 Canon powershot s120 Canon PowerShot S120: Izuzetan kvalitet slike Yotaphone Telefon s dva ekrana ·