cover
PULS GRADA · gastro

„Budućnost čeka iza ugla“, što bi rekao stih pesme. U skladu s tim, trenutno jedno od najvećih tehnoloških dostignuća, čiji potencijal tek treba u potpunosti da se otkrije, jeste 3D štampa. Od šolje za kafu, preko funkcionalnog oružja, pa sve do kuća, čini se da ne postoji stvar koju ova naprava ne može da stvori. Tako dođosmo i do štampane hrane, te ukusnih bombona, a da li je to naša budućnost ili samo trenutno pomodarstvo, vreme će pokazati.

Kisele gumenkaste bombone, kao i one nešto tvrđe sa ukusom peperminta, sada dolaze u drečavim bojama i neobičnim geometrijskim oblicima. Vizualni utisak svakako je impresivan, jer bombone podsećaju na mini instalacije i skulpture, pa je neverovatno zamisliti kako ih proizvodi mašina.

Postoje i druge čiji oblik i ukus sami birate na licu mesta, a zatim gledate pravu slatku magiju kako se odvija (tj. štampa) pred vašim očima. U suštini, osnovna smesa sastoji se od najjednostavnijih sastojaka kao što su šećer, skrob, voda, prirodne i veštačke boje i arome. Onda se na to od ukusa nadovezuju klasici poput zelene jabuke, limuna, jagode, manga, maline i crne ribizle. A od oblika javljaju se morska stvorenja, slova i astrološki znaci. Postupak izrade izgleda tako da kada se sastojci ugreju onda izlaze kroz uzani rasprskivač koji preko programa u sebi sadrži algoritme od 35.000 kodova. Da vam savest bude mirna, ove bombone na sebi imaju popularne etikete, kao što su naznake “bez glutena“, „veganski“ i „košer“.

Marke Dylan’s Candy Bar i Katjes Magic Candy Factory prvi su tvorci ovih revolucionarnih slatkiša. Za sada se mogu naći u Njujorku, Los Anđelesu i Čikagu.

Geometrijskim oblicima treba i do sat vremena da se odštampaju, dok je na primer za slova potrebno pet minuta. Ukus će se zasigurno usavršavati i asortiman proširivati, ali činjenica je da je otvoreno potpuno novo gastronomsko polje koje pruža puno inventivnih mogućnosti. Štampane bombone impresivne su i kao poklon, ako želite nekog posebno da zadivite. Doduše, još se nisu pojavile kod nas, ali nadamo se da će se to uskoro promeniti.

Ko zna, možda nismo tako daleko od 3D restorana gde ćete pritiskom na dugme dobiti svoj odštampani obrok. A možda se ode i korak dalje, pa u kući više ne budete imali ništa doli štampača u kome ćete dizajnirati i praviti svu svoju hranu. S obzirom da oblici od čokolade, ravioli pa čak i pizza (koja se razvija zahvaljujući NASI) može da se odštampa, videćemo u kom nas to ukusnom pravcu budućnost vodi. Za sada, hajde makar da probamo te bombone!

cover Koje namirnice treba prati pre upotrebe, a koje ne cover Napravite legendarnu pitu sa višnjama iz serije Twin Peaks 2cover Hotel Crowne Plaza: Nedelja je dan za branč pivocover Novosadski festival zanatskog piva · · ·