Sam Shepard
KULTURA · film/TV

Sam Shepard, koji je preminuo juče u 74. godini, jedan je od najznačajnijih američkih dramskih pisaca u 20. veku. Njegov dramski opus broji više od 50 drama, a za dramu “Pogreb deteta” dobio je Pulicerovu nagradu 1978. godine.

Šira publika Sheparda je poznavala kao scenaristu (Paris, Texas i Kad prošlost zakuca u režiji Wima Wendersa, Ludi od ljubavi Roberta Altmana) i glumca. On nikada nije dostigao status holivudske zvezde, što ga verovatno nije ni interesovalo, ali u karijeri koja je trajala preko četiri decenije, Shepard je ostvario zapažene uloge.
Donosimo naš izbor najboljih uloga Sama Sheparda:

Dani raja (Days of Heaven)

Dvoje mladih ljubavnika (Brooke Adams i Richard Gere) žele da prigrabe za sebe imanje bogatog, a bolesnog zemljoposednika (koga glumi Shepard). Međutim, kad se on venča s mladom ženom, zdravlje mu se popravlja, čime dovodi u bezizlanu situaciju dvoje prevaranata. Film Terrencea Malicka iz 1978. poznat je savršenoj fotografiji, za koju je bio zadužen Néstor Almendros, zbog čega je snimanje filma trajao duže nego što je planirano, jer su Almendros i Malick snimali scene samo tokom izlaska i zalaska sunca.

Put u kosmos (Right Stuff)

Filmski klasik o prvim američkim astronautima okupio je vrhunsku glumačku ekipu – pored Sheparda, u filmu se pojavljuju Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid i Barbara Hershey. Za ulogu pilota Chucka Yeagera, Shepard je nominovan sa Oskara.

Frances

U biografskom film o tragičnom životu glumice Frances Farmer, koja se dugo borila s šizofrenijom, Shepard igra s svojom suprugom glumicom Jessicom Lange.

Putnik (Voyager/Homo Faber)

Na osnovu romana Homo Faber švajcarskog pisca Maxa Frischa, reditelj Volker Schlondorff snimio je 1991. film s Shepardom i Julie Delpy u glavnim ulogama. Film prati putovanje glavnog junaka od Južne Amerike do Evrope, na kojem upoznaju mladu ženu u koju se zaljubljuje. Njegov uređeni i mirni svet biće zauvek promenjen serijom nesrećnih okolnosti.

Cold in July

Iako na prvu loptu izgleda da Shepard u ovom filmu igra tipičnog zlikovca u potrazi za osvetom, ubrzo se otkrivaju novi slojevi ovog junaka koji želi da sazna šta se desilo s njegovim sinom koji je poginuo tokom jedne neuspešne pljačke. Potcenjeni film Jima Mickla donosi jednu od najboljih uloga Sama Sheparda.

SUBURBICON Matt Damon u trejleru za novi film Georgea Clooneyija „Suburbicon“ Jeanne Moreau Zbogom lepotice: Preminula je francuska glumica Jeanne Moreau stallone_cover 5 najgore odglumljenih scena u istoriji filma o-breaking-bad-facebook Najbolje serije u poslednjih 10 godina