Dart Vejder u Ukrajini
U VAZDUHU · urban flash

Spomenik Lenjinu je pretvoren u statuu Darta Vejdera i to nije nikakva šala. U Odesi (Ukrajina) već neko vreme traje akcija koja nastoji da sa zaraćenom Rusijom izravna istorijske račune, a tu nekako spada i komunizam.

Nekadašnji SSSR veličao je Lenjinov lik i delo pa su skulpture ovog poznatog revolucionara i filozofa bile rasute duž čitave negdašnje države.

Kako se stvari menjaju od komunizma je ostala samo uspomena, a i ona je nedavno pretvorena u nešto sasvim drugo…

Tokom 2015.godine Ukrajina je i formalno donela kontroverzni paket mera pod nazivom „dekomunizacija“ a među njima se nalaze i zakoni koji zahtevaju, između ostalog, uklanjanje komunističkih spomenika. Međutim, za jedan određeni kip Lenjina u Odesi, ukrajinski umetnik je imao drugačije ideje. Zanimljivo je da se umesto čuvenog revolucionara pojavila baš statua Darta Vejdera za kojeg izvesni francuski psihijatri tvrde da je idealan primer takozvanog graničnog poremećaja ličnosti!

Kip se nalazi u dvorištu stare fabrike, na kraju ovog lučkog grada. Planirano je da Lenjinov kip bude srušen, međutim, kako je mladi lokalni umetnik Alexander Milov izneo rešenje koje je bilo isplativo, nije podrazumevalo rušenje već samo doradu starog kipa i njegovo maskiranje, predlog je prihvaćen sa oduševljenjem!

Dart Vejder iz Odese stoji okružen zgradama i kancelarijskim objektima, na adresi – Stovpova 28, na periferiji grada. Ulaz u dvorište je obično zaključan pa se ova statua ne može baš smatrati turističkom atrakcijom, ali radoznali će naći načina da je vide. Iz centra Odese do lokaliteta gde možete da ga vidite vozi trolejbus broj 3!

Zašto je ok biti singl Zašto je u redu biti singl Kako bi izgledao odnos sitih i gladnih da nas je samo 100 na čitavoj planeti Kako bi svet izgledao da u njemu živi 100 ljudi cover1 Najluđi proizvodi fudbalskih klubova Čarobnjak Photoshopa James Fridman je bio nestašan Photoshop čarobnjak: Šta se dogodi kad pogrešnog momka zamolite za uslugu · · ·