Naslovna fotografija - Keramičke kasice prasice umetnice Tijane Đorđević mogu se kupiti u galeriji Transformart po ceni od 6.000 din
PULS GRADA · shopping

Mnogi alternativni putevi skriveni su od Deda Mraza, tako da su pokloni postali komercijalni i neoriginalni. Dok su prodavnice pune a galerije prazne, umetnost je zaboravljena i poistovećuje se s luksuzom. Nema puno saveta koji nas uče da prepoznamo vrednost, kao ni onih koji nas podsećaju da je stvarnost drugačija od stereotipa.

Piše: Ljubisav Panić

Da biste danas uživali u umetnosti ne morate biti bogati. Istina je da još uvek ima nedostižnih radova za ljude s prosečnim primanjima, ali i da su umetnici postali svesni toga. U galeriji Transformart nedavno je otvorena izložba Pokloni se, na kojoj radove predstavlja više od 60 stvaralaca. Transformart na ovaj način proslavlja dve godine postojanja i težnje da umetnost učini pristupačnom svima – kako ljudima koji troše velike količine novca, tako i onima koji žele značajan poklon po prihvatljivoj ceni.

Do 22. februara 2019. godine, u malom prostoru ove galerije na Slaviji, biće izloženo više od 100 predmeta. U zavisnosti od toga koliko je umetnik poznat, o kom je materijalu reč i koliko je vremena potrebno za izradu dela, cene se kreću od 400 dinara do 10.000 evra. Da li će posetilac odabrati grafiku, plakat, mozaik, muzički instrument, crtež ili lampu prepušteno je individualnom ukusu, a galerija se pobrinula da pokrije sve vidove stvaralaštva.

Slično je koncipirana i galerija K8, koja u Svetogorskoj ulici okuplja umetnike svih uzrasta i usmerenja. Za izlaganje u ovoj galeriji umetnici imaju samo jedan uslov – moraju biti članovi reprezentativnih udruženja, kao što su ULUS ili ULUPUDS. Tatjana Zakić, jedna od umetnica koja izlaže u galeriji, veruje da su njene kolege veliki borci i da stvaraju po svaku cenu. Kao odgovor na pitanje šta bi moglo da poboljša umetničku scenu u našoj zemlji, Tatjana, koja je jedna od osnivačica Udruženja umetnika, keramičara i dizajnera Srbije, kaže da bi bilo lepo kada bi ljudi bili malo veći hedonisti i više ugađali sebi.

Maštoviti umetnički pokloniOtvori galeriju

Nova godina i Božić su blizu, novac će se svakako trošiti, tako da nije loše poslušati Tatjanin savet. Ako još uvek niste kupili poklon, imamo više maštovitih i vrednih predloga u našoj foto-galeriji, gde možete saznati koliko oni koštaju i gde se mogu kupiti.

page-cover Praznični šoping: Domaći brendovi Nike Air Max 97 Swarovski Nike Air Max 97 Swarovski stiže u Tike Shop Hugo Beograd Jeste li već posetili HUGO pop-up prodavnicu u Beogradu? Cover Photo1 Dune London: Luksuzni brend obuće i aksesoara · · · · ·